Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗБОГ ЧЕГА СЕ ЈАВЉА ЈУТАРЊА АНКСИОЗНОСТ? Tри ефикасна начина за борбу против осећаја тескобе

Природно је осећати јутарњу анксиозност с времена на време. Пословне обавезе, интервју за нови посао, обавезе у школи или заказан стоматолошки преглед могу бити разлог за повремену јутарње анксиозности. Међутим, неки људи је осећају чешће, и наизглед, без јасног узрока.

1701069878_shutterstock_1890677113.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Без обзира да ли имате посла са општим анксиозним поремећајем или се само осећате мало исцрпљено, стручњаци процењују због чега можете бити "на ивици".

Најчешћи симптоми јутарње анксиозности су:

  • немир, осећај да сте „на ивици“
  • раздражљивост
  • умор
  • знаци напада панике као што су стезање у грудима, напети мишићи, бржи откуцаји срца од нормалног или отежано дисање
  • потешкоће са концентрацијом
  • осећај празнине
  • потешкоће у контроли бриге или нервозе, наводи портал Хеалтхлине.

 

Ниво кортизола је највиши ујутро

Не осећају се сви узнемирено када се ујутро пробуде, али није неуобичајено уколико се ви можда тако осећате.

- По мом искуству, анксиозност обично буде већа ујутру. Део осећаја анксиозности може се приписати кортизолу, хормону који је виши када се ујутро пробудите - каже др Алекс Димитриу са клинике Менло Парк Псyцхиатрy & Слееп Медицине у Калифорнији.

 

Ваше навике спавања такође имају утицај

Доктор Димитриу објашњава да реакција на стрес „бори се или бежи“ престаје ноћу док спавате, али се можда неће смањити код људи са већим нивоом анксиозности.

- Ово може сугерисати да постоји накупљени стрес који је активан и током ноћи - истиче он.

Стални стрес може да доведе до осећаја панике када вам се аларм огласи, нарочито почетком недеље.

- Јутра, посебно понедељак ујутру, из истог разлога се сматрају посебно критичним периодом за срчане ударе - упозорава др Димитриу.

 

Технике дисања и физичка активност олакшавају симптоме

Ипак, себи можете помоћи на неколико начина и олакшати јутарњи осећај тескобе.

Физичка активност - Чак и ако је то само јутарња шетња, може побољшати ваше расположење, ублажити симптоме анксиозности, побољшати способност вашег тела да се носи са стресом и помоћи вам да се опустите. Издвојте време за себе најмање пет дана у недељи, 30 до 45 минута дневно.

Дубоко дисање и медитација - Одмах након буђења ове вежбе могу вам помоћи да пребаците пажњу са негативних и анксиозних мисли на своје тело и да га напуните енергијом.

Немојте се борити против мисли, ограничите им трајање - Ако сте нови у овим техникама самопомоћи и сматрате да је управљање јутарњом анксиозношћу много теже него што сте мислили, покушајте да подесите тајмер за бригу. Дајте себи временско ограничење од 10 минута да доживите та негативна осећања. Када се тајмер искључи, пређите на своје стратегије самопомоћи. Иако не можете очекивати да ћете једноставно "искључити" своју анксиозност, овај приступ вам омогућава да признате своју забринутост и помаже вам да одредите тренутак када можете да пређете на бригу о себи.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas