Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЖЕЛАТИН може бити веома користан: Има позитиван утицај на ЗГЛОБОВЕ, а овако се правилно користи

Уколико имате проблем са мишићно-скелетним системом покушајте са желатином

1661595839_Foto-Pexels-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс
Oglas

Бројна клиничка испитивања су у пракси доказала да желатин позитивно делује на функционисање мишићно-скелетног система, односно зглобова. Његова главна компонента је протеин колаген, а који је основа везивног ткива. Ова супстанца такође садржи поприличну количину аминокиселина и то следећих:

аспарагин;
глутамин;
пролин;
аланин;
глицин итд.

Аниминокиселине помажу да се побољшају метаболички процеси, а поспешују и рад мозга и менталне функције. Желатин такође садржи витамин ПП и друге корисне елементе као што су  натријум, калцијум, фосфор, гвожђе, калијум итд.

Како желатин утиче на зглобове

Тетиве, лигаменти и хрскавица се углавном састоје од колагена. Његове нити, заузврат, стварају оквир који костима пружа флексибилност. Колаген има још једну важну функцију а то је да помаже ћелијама костију да апсорбују калцијум, минерал који је неопходан за њихову чврстину и снагу.

Уколико у телу постоји недостатак колагена, то озбиљно утиче на наше здравље и доводи до следећих стања:

успоравања опоравка након повреда;
дистрофије хрскавице која је праћена болом;
остеопорозе.

Желатин је веома корисно средство које помаже у лечењу и превенцији проблема мишићно-скелетног система. Потпомаже развој и јачање везивног и хрскавичног ткива, спречава дистрофичне промене. Бројне студије указују на то да узимање желатина за зглобове смањује бол и побољшава моторну функцију.

Међутим, ако узимате ову супстанцу, треба да знате да постоје нека нека ограничења. Особе које пате од кардиоваскуларних болести и појачаног згрушавања крви треба да се консултују са лекаром пре узимања желатина. Исто важи и за оне са проблемима са гастроинтестиналним трактом, предиспозицијом за уринарне инфекције или холелитијазу. Особе које су склоне алергијама, такође би требало да буду веома опрезне јер ова биљка може да их подстакне.

Прочитајте још: Многи ће се разочарати: Нутриционисткиња открила шта НИЈЕ ПРЕПОРУЧЉИВО да се једе за доручак, поготово уз кафу

Како се пије

Треба да имате на уму да редован унос желатина може да изазове затвор (самим тим и погоршање хемороида), повећа ризик од појаве тромба, као и да утиче на повећање телесне тежине. Због тога је важно да, уколико одлучите да га узимате, поштујете три следећа правила:

лечење треба да траје од 10 до 30 дана, након чега се исто толико прави пауза;
потребно је да се уведу лаксативне намирнице у исхрану - сушено воће, купус, парадајз, цвекла, итд;
комаде желатина треба полако растворити у устима.

Ако се користи као облог, умочите тканину у топлу воду, брзо оцедите и ставите између слојева од 1 кашичице желатина у праху. Нанесите облог на зглоб, покријте кесом и увијте у вунени шал или фротир (или прекријте). Држите тако пола сата најмање. Овај третман понављајте свакодневно најмање недељу дана.

Ако га пијете, потопите 2 кашике желатина у праху у 100 мл вреле воде и оставите да одстоји 12 сати. После тога мешавину лагано загрејте док се грануле не растворе и налијте истом количином воде. Узмите пола сата пре доручка. Овај третман практикујте месец дана.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas