Oglas
· · Komentari: 0

ŽELATIN može biti veoma koristan: Ima pozitivan uticaj na ZGLOBOVE, a ovako se pravilno koristi

Ukoliko imate problem sa mišićno-skeletnim sistemom pokušajte sa želatinom

1661595839_Foto-Pexels-Pixabay.jpg
Foto: Pixabay, Pexels
Oglas

Brojna klinička ispitivanja su u praksi dokazala da želatin pozitivno deluje na funkcionisanje mišićno-skeletnog sistema, odnosno zglobova. NJegova glavna komponenta je protein kolagen, a koji je osnova vezivnog tkiva. Ova supstanca takođe sadrži popriličnu količinu aminokiselina i to sledećih:

asparagin;
glutamin;
prolin;
alanin;
glicin itd.

Animinokiseline pomažu da se poboljšaju metabolički procesi, a pospešuju i rad mozga i mentalne funkcije. Želatin takođe sadrži vitamin PP i druge korisne elemente kao što su  natrijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, kalijum itd.

Kako želatin utiče na zglobove

Tetive, ligamenti i hrskavica se uglavnom sastoje od kolagena. NJegove niti, zauzvrat, stvaraju okvir koji kostima pruža fleksibilnost. Kolagen ima još jednu važnu funkciju a to je da pomaže ćelijama kostiju da apsorbuju kalcijum, mineral koji je neophodan za njihovu čvrstinu i snagu.

Ukoliko u telu postoji nedostatak kolagena, to ozbiljno utiče na naše zdravlje i dovodi do sledećih stanja:

usporavanja oporavka nakon povreda;
distrofije hrskavice koja je praćena bolom;
osteoporoze.

Želatin je veoma korisno sredstvo koje pomaže u lečenju i prevenciji problema mišićno-skeletnog sistema. Potpomaže razvoj i jačanje vezivnog i hrskavičnog tkiva, sprečava distrofične promene. Brojne studije ukazuju na to da uzimanje želatina za zglobove smanjuje bol i poboljšava motornu funkciju.

Međutim, ako uzimate ovu supstancu, treba da znate da postoje neka neka ograničenja. Osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti i pojačanog zgrušavanja krvi treba da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja želatina. Isto važi i za one sa problemima sa gastrointestinalnim traktom, predispozicijom za urinarne infekcije ili holelitijazu. Osobe koje su sklone alergijama, takođe bi trebalo da budu veoma oprezne jer ova biljka može da ih podstakne.

Pročitajte još: Mnogi će se razočarati: Nutricionistkinja otkrila šta NIJE PREPORUČLJIVO da se jede za doručak, pogotovo uz kafu

Kako se pije

Treba da imate na umu da redovan unos želatina može da izazove zatvor (samim tim i pogoršanje hemoroida), poveća rizik od pojave tromba, kao i da utiče na povećanje telesne težine. Zbog toga je važno da, ukoliko odlučite da ga uzimate, poštujete tri sledeća pravila:

lečenje treba da traje od 10 do 30 dana, nakon čega se isto toliko pravi pauza;
potrebno je da se uvedu laksativne namirnice u ishranu - sušeno voće, kupus, paradajz, cvekla, itd;
komade želatina treba polako rastvoriti u ustima.

Ako se koristi kao oblog, umočite tkaninu u toplu vodu, brzo ocedite i stavite između slojeva od 1 kašičice želatina u prahu. Nanesite oblog na zglob, pokrijte kesom i uvijte u vuneni šal ili frotir (ili prekrijte). Držite tako pola sata najmanje. Ovaj tretman ponavljajte svakodnevno najmanje nedelju dana.

Ako ga pijete, potopite 2 kašike želatina u prahu u 100 ml vrele vode i ostavite da odstoji 12 sati. Posle toga mešavinu lagano zagrejte dok se granule ne rastvore i nalijte istom količinom vode. Uzmite pola sata pre doručka. Ovaj tretman praktikujte mesec dana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas