· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Жудња за чипсом или чоколадом – ОПАСНОСТ ЗА ШТИТНУ ЖЛЕЗДУ

Незасита жеља за одређеном храном може указивати на конкретне болести. Шта значи кад жудите за одређеном врстом хране, попут чоколаде, пецива, цуррyја? Жудите ли пак за земљом, можда болујете од целијаклије!

1602767047_Depositphotos_5922513_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Јесте ли знали да изражена жеља само за једном врстом хране може указивати на врло важне проблеме са здрављем?

Тако је наиме Елси Кембел дијагностикован рак дојке након што је ођедном добила изузетан порив за конзумирањем зелене салате.

Како је јела више од четири главице дневно, њен супруг Џим, биолог, покушао је истражити разлог нове навике те закључио да салата садржи природни спој суфорафан који напада ћелије рака и често недостаје телу оболелих. Та га је спознаја навела да посумња да његова жена има рак што је и потврђено.

Прочитајте још: РАК БИ СЕ МОГАО ЛЕЧИТИ И НАНОЧЕСТИЦАМА: Откривен начин уништавања злоћудних ћелија без хемотерапије

Научници су проучавали друге облике незаситих жеља за одређеном врстом хране и дошли до закључка да сваки тај залогај открива сусптанцу која недостаје нашем организму, а која заправо указује на могућу болест.

Слана храна

Фото: Депозит

Чипс, смоки, кикирики и сличне слане грицкалице показатељ су да вам је нарушен рад штитне или надбубрежне жлезде.
Уколико сте под стресом, ваш организам престаје да лучи хормоне као што су адреналин, кортизол и алдостерон. То може утицати на равнотежу соли, чиме се објашњава потреба за врло сланом храном.

Такође може значити и недостатак јода, што је повезано са штитном жлездом. Њена смањена функција доводи до безвољности, констипације, проблема са телесном тежином и депресије, док хипертироизам изазива губитак тежине, анксиозност и нередовни менструални циклус.

Прочитајте још: Знакови који указују на недостатак магнезијума у организму

Жудња за ледом

Мада већина нас у врућим летним данима сањари о хладним освежавајућим напицима, ипак у јануару или марту пожелети коцкице леда у соку или чаши воде, помало је нелогично. Могући проблем је анемија. У недостатку железа које производе црвена крвна зрнца може се јавити изражена потреба за ледом. Основни симптом јест недостатак енергије. Лед ублажава утрнулост језика и бол који може бити проузрокован анемијом.

Газирана пића

Уколико вам се јави жеља за газираним напицима, нејвероватније се ради о недостатку калцијума. Газирана пића помажу лучење калцијума из костију, па представљају брз начин да организам дође до неопходних залиха. Ипак, много је здравије да као извор калцијума користите зелено поврће или немасне дијететске производе.

Прочитајте још: Знате ли шта значи ХЛАДАН НОС, а није прехлада?

Фото: Депозит

Кари или бибер

Када вам се јави велика жеља за зачињеном храном, онда је могуће да се ради о Паркинсоновој болести. Наиме, потреба за јаким, љутим зачинима указује на недостатак цинка у вашем организму. Цинк је врло важан за кожу, с обзиром на чињеницу да помаже код зацељивања рана. Такође се повезује и са осећајем укуса.

Када је даван мишевима, повећавао је број рецептора за укус на њиховом језику.
Зато се претпоставља да ако осећате потребу за јаким укусима, као што је кари, постоји вероватноћа да вам недостаје овај минерал.

Прочитајте још: Доктор ИГОР: Близу смо проналаска ДВА ЛЕКА против КАНЦЕРА ПЛУЋА! Тестови чекају ВАКЦИНУ против КОРОНЕ

Недовољна количина цинка се повезује са стањима као што је Паркинсонова болест. Ово обољење утиче на оксидативни стрес, односно оштећује станице токсинима из свакодневног живота.

Цинк је добра заштита против оваквих оштећења, па његов недостатак умањује способност ћелија да се боре против токсина. Доказано је да пушење утиче на смањење залиха цинка, чиме се може објаснити потреба пушача за зачињеном храном.

Пецива и тестенина

Људи који себи ускраћују угљене хидрате склони су честим променама расположења. Протеинске дијете могу смањити ниво хормона серотонина, а угљени хидрати повећавају, помажући да се осећамо задовољније и срећније. Обично у неким лакшим стањима депресије и нерасположења маштамо о врућим кифлама из пекаре или пак добро припремљеним шпагетима.

Прочитајте још: Родитељи, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Препознајте прве симптоме КОРОНА ВИРУСА код деце

Кад вам земља замирише

Могући проблем је низак ниво минерала у трудноћи, целијакија. Потреба за земљом или глином понекад се јавља код трудница. У овом стању женама углавном недостаје гвожђе, којег као и магнезијума и цинка у највећим количинама има у земљи. Повезује се и с целијакијом код деце.

Фото: Депозит

Чоколада

Када почнете свакодневно маштатити о чоколади онда је могуће да имате проблем са расположењем. Вероватно сте у благој депресији, стресу или пак пролазите кроз кризу ПМС-а.

Алкалоиди који се налазе у чоколади помажу у подизању нивоа серотонина. Она је и извор магнезијума и Б витамина који се користе у производњи енергије.

Прочитајте још: РУСКИ ЛЕКАРИ пронашли ЛЕК ЗА КОРОНУ?! Одобрен антивирусни лек Коронавир

Једна швајцарска студија показала је да 40 грама црне чоколаде дневно за две седмице смањује ниво хормона стреса кортизола код људи који пате од повишеног крвног притиска.
Магнезијум је такође врло важан за све – од живаца, преко костију, до имунолошког систем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.