· · Komentari: 0
Driling Gebruder Merkel

Miris prošlih vremena iza gvozdene zavese (FOTO)

Ovaj istočnonemački driling, minimalističkog, ali elegantnog dizajna, omogućiće lov u većini lovnih situacija

1604914189_driling-merkel.jpg
driling-merkel - foto: Vlada Mitrović

Trocevne puške iz nemačkog Suhla i austrijskog Ferlaha, poznate su i cenjene svuda u svetu, a naročito među evropskim lovcima. 

Pročitajte još: Drilinzi su san svih, ali su RETKI i veoma SKUPI (FOTO)

DDR driling Gberuder Merkel Suhl ima prednji obarač sa ubrzicom, foto: Vlada Mitrović

Istočnonemački driling Gebruder Merkel kalibra 12-12/70-7x65R, prati dizajn nastao pre Drugog svetskog rata - demi-blokom spojene dve gornje horizontalne cevi i donju karabinsku. Cvi su duge 630 mm, ukupna dužina puške iznosi 1065 mm, a masa oružja je 3390 grama. Sila potrebna za opaljenje (sa ubrzicom), je niska – 0,35 daN, dok bez štehera iznosi 3 daN. Konstrukciono, ovaj Merkelov driling je potpuno isti kao takođe istočnonemački Fortuna.  

Prepoznatljiv znak kovača 

Podignut zadnji mehanički nišan pri prednjem položaju selektora, foto: Vlada Mitrović

Na crnom polimerskom potkovu kundaka nalazi se prepoznatljiv znak svih Gebruder Merkel pušaka - kovač koji na nakovnju kuje mač. Ovaj driling sa paljenim finišom baskule, bez skupih gravura, je u odličnom stanju bez ikakvih tragova korišćenja, mase 3300 grama.

Na potkovu kundaka logo Merkel Suhl pušaka: srednjovekovni kovač koji na nakovnju iskiva mač, foto: Vlada Mitrović

I na njemu, iz nišanske šine izlazi zadnji nišan kada u prednji položaj pomerite selektor na vratu kundaka. Rastojanje između mušice i zadnjeg nišana iznosi 420 mm. Na žalost na nišanskoj šini nema pripremljenih mesta za prihvat montaže nekih savremenih nišanskih uređaja. 

Vlada Mitrović sa Merkelovim drilingom, foto: V. Mitrović

Omiljen evropski kalibar 

Kalibar donje cevi 7x65R je proistekao iz karabinskog metka 7x64 Vilhelma Brenekea iz 1917. godine. Ovde je dno čaure dobilo ivicu prečnika 13,32 mm, umesto 11,95 kao na 7x64, što omogućava laku upotrebu u puškama prelamajućih cevi. Ovaj kalibar prima zrna mase od 8 do 11,5 mm, koja imaju početnu brzinu od 930 do 820 m/s i energiju 3400 do 3900 J. Maksimalni piezo pritisak (CIP) iznosi 380 MPa (415 MPa za 7x64). 

Na drilingu Merkel selektor opaljenja u prednjem položaju označava da puca donja karabinska cev, foto: Vlada Mitrović

Metak 7x65R je omiljeni evropski kalibar kod većine drilinga, kombinovanih pušaka i kip laufa. U pogledu rukovanja, rasklapanja i upotrebe, osim različitih kalibara, istočnonemački drilinzi su praktično istovetna, vrhunska univerzalna oružja. Čak su im i težine skoro jednake, jedina razlika je u širini baskula, za kalibar 12 je 56 mm, a kod šesnaestice je 53 mm. 

Pročitajte još: Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Osim različitih kalibara, oba drilinga su praktično istovetna, vrhunska univerzalna oružja, Merkel levo, Fortuna desno, foto: Vlada Mitrović

Uvek ima onih koji u vazduhu traže miris prošlih, viteških i boljih vremena, koji ćese opredeliti za driling, kombinirku ili kip-lauf, a ne za savremenu poluautomatsku pušku velike vatrene moći.

msc Vlada Mitrović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.