· · Коментари: 0
Тест

На ватреној линији ГЛОК 17 против СИГ САУЕРА П320 (ФОТО)

Упоредили смо прецизност, борбено пуцање... и оба пиштоља су радила беспрекорно, што је и било очекивано

1605606426_Sig-Glok.jpg
Сиг-Глок - фото: Жељко Будимир

У жељи да кроз сопствено искуство проверимо да ли је ујка Сем заиста изабрао бољи пиштољ, на стрелишту смо упоредили најпознатији пиштољ ИВ генерације – Глок 17 и СИГ из серије П320. 

Прочитајте још: Када је Хеклер победио Колта (ФОТО)

Комплет опреме коју добијете са Сигом П320 и Глоком 17, фото: Жељко Будимир

Сиг П320 се није појавио као резултат “природне” еволуције из серије 200, већ је развијен са специјалним задатком да конкурише за нови службени пиштољ Армије САД. Модел П320 ТацОпс је у суштини стандардни модел са неким додацима који наглашавају специјалну тактичку намену, попут продуженог оквира капацитета 21 метак ноћног нишана модуларности... Међутим, то није Модел М17 који је усвојила Армија САД, али разлике су више у ситним детаљима него у основној конструкцији.  

Одлична прецизност на борбеним даљинама 

Одскок цеви Сига П320 током пуцања, фото: Жељко Будимир

На тесту смо користили комерцијалну муницију “Први партизан” 9x19 мм, са зрном од 8 грама (124 гр), као и 400 метака исте тежине за војно-полицијску употребу, који је по балистици приближан америчком војном метку М882. Прво смо тестирали прецизност пиштоља пуцајући пет метака са даљине од 15 и 20 метара. Из оба пиштоља нисмо изашли из десетке.  

Нешто ужу групу погодака добио сам са Глоцком 17, што је и логично јер сам са овим модело “приснији”. Просечна група погодака била је око 60 мм, што је одлично за свако службено оружје. Наравно, да су могућности тестираних пиштоља биле знатно изнад моје стрељачке вештине. 

Видљива је разлика у углу рукохвата на Сигу П 320 и Глоку 17, фото: Жељко Будимир

Више од прецизног гађања интересовало ме је је борбено пуцање, што је и примарна намена оба модела. Користио сам ИДПА мете и прво сам испробао како се Сиг П320 понаша код брзог пуцања два везана метка (доубле тап). Био сам фасциниран брзином којом сам са П320 могао да опалим други метак.  

Брзо пласирање два везана метка 

С обзиром на високу осу цеви у односу на хват, као и неповољан угао рукохвата био сам потпуно изненађен. Без икаквих проблема сам максималном брзином испуцао цео оквир у алфу (зона А или 0) на ИДПА мети. Окидање на П320 је најбоље које сам пробао на пиштољу без ударача, сила је око 3 кг али осећај је као да је 1,5 кг, чему доприноси гладак ход обарача дужине око 12 мм. Сила окидања остаје иста целом дужином повлачења обарача, моменат окидања је “чист” без додатног пропадања, ресет је фантастичан. 

Група погодака направљена Сигом П 320 (лево) И Глоком 17 (десно), брзом паљбом са 15 метара, фото: Жељко Будимир

Дефинитивно немате осећај да пуцате из пиштоља без класичног ударача. Сиг П320 је смањио предност коју у окидању имају пиштољи ДА/СА система. Бољим карактеристикама Сига П320 у односу на Глок 17 код брзе паљбе, доприноси ињегова 200 грама већа маса. Празан Сиг има масу од 840 грама, док је маса празног Глоцка 17, 640 грама. 

Лошије окидање на Глоку 

Окидање на Глоку 17, иако се ради о последњој генерацији знатно је лошије, што је један од највећих недостатака у односу на Сига П320. Сила је слична али је окидање шкрипутаво, недефинисано и тешко је одредити моменат “прекида”. Наравно када се навикнете на Глоково окидање није тешко брзо пуцати и погађати, тако да смо без проблема и са њим попунили зону алфе са 15 метара. 

На тесту смо користили муницију ППУ, фото: Жељко Будимир

Наглашавам да из модела П320 гађам други пут, а пуцао сам брже и тачније него Глокком 17, са којим се на стрелишту “дружим” неколико година. За проверу брзине паљбе послужио сам се ИПСЦ попером који је стајао на 10 и 30 метара. Поново сам био одушевљен, јер сам из Сига П320 пуцао истом брзином дублете, као да пуцам из свог такмичарског иштоља ЦЗ СП-01 Шедоу. После овог искуства било ми је кристално јасно зашто се Сиг П320 X-фиве све чешће виђа на ИПСЦ такмичењима. 

Ни већи одскок не смета 

Сиг П320 има несумњиво већи одскок цеви од Глока 17, што смо покушали и да снимимо камером. Међутим мој субјективни осећај је био да се приликом брзог пуцања нишани брже “враћају” (поравнавају) него на Глоку 17. Сличан утисак су имали и остали стрелци који су пуцали из Сига П320, напомињем да се ради о верзираним стрелцима који знају да препознају ове елемете.

 Метални оквир Сига П320 и стандарди пластични оквир за Глока 17, фото: Жељко Будимир

Како припадам старој стрељачкој школи која је учена да је ефикасан домет пиштоља до 50 метара, тест смо наставили гађањем ИПСЦ попера на 50 метара. Пуцали смо по пет метака из оба пиштоља. Без већих проблема смо и из Глока и Сига погађали попер са свих пет метака. 

Модуларност коју омогућује Сигова шасија представља нови правац развоја савремених пиштоља, фото: Жељко Будимир 

Сабрали смо утиске са стрелишта и закључили да су оба тестирана модела задовољила сва очекивања која треба да испуне службени пиштољи ИВ генерације. Глоцк 17 је симбол једноставног, поузданог и прецизног оружја које се доказало кроз службу у војскама и полицијама широм света. На другој страни Сиг П320 тек треба да стекне славу модела П226.  

Прочитајте још: Стриж је за кратко време постао популаран, да би убрзо мистично нестао: Онда се појавио у Италији под новим именом (ФОТО)

Оба модела спадају у велике борбене пиштоље, сличних димензија, фото: Жељко Будимир

Оно што можемо да издвојимо као предност швајцарског модела у односу на конкурента је потпуна модуларност којим се ово оружје лако прилагођава потребама корисника. Сматрам да је управо ова иновативност коју је показао конструкторски тим “Сиг Сауера” пресудила у одабиру модела П320 за службени пиштољ тренутно најмоћније армије света. 

Жељко Будимир 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.