· · Komentari: 0
Test

Na vatrenoj liniji GLOK 17 protiv SIG SAUERA P320 (FOTO)

Uporedili smo preciznost, borbeno pucanje... i oba pištolja su radila besprekorno, što je i bilo očekivano

1605606426_Sig-Glok.jpg
Sig-Glok - foto: Željko Budimir

U želji da kroz sopstveno iskustvo proverimo da li je ujka Sem zaista izabrao bolji pištolj, na strelištu smo uporedili najpoznatiji pištolj IV generacije – Glok 17 i SIG iz serije P320. 

Pročitajte još: Kada je Hekler pobedio Kolta (FOTO)

Komplet opreme koju dobijete sa Sigom P320 i Glokom 17, foto: Željko Budimir

Sig P320 se nije pojavio kao rezultat “prirodne” evolucije iz serije 200, već je razvijen sa specijalnim zadatkom da konkuriše za novi službeni pištolj Armije SAD. Model P320 TacOps je u suštini standardni model sa nekim dodacima koji naglašavaju specijalnu taktičku namenu, poput produženog okvira kapaciteta 21 metak noćnog nišana modularnosti... Međutim, to nije Model M17 koji je usvojila Armija SAD, ali razlike su više u sitnim detaljima nego u osnovnoj konstrukciji.  

Odlična preciznost na borbenim daljinama 

Odskok cevi Siga P320 tokom pucanja, foto: Željko Budimir

Na testu smo koristili komercijalnu municiju “Prvi partizan” 9x19 mm, sa zrnom od 8 grama (124 gr), kao i 400 metaka iste težine za vojno-policijsku upotrebu, koji je po balistici približan američkom vojnom metku M882. Prvo smo testirali preciznost pištolja pucajući pet metaka sa daljine od 15 i 20 metara. Iz oba pištolja nismo izašli iz desetke.  

Nešto užu grupu pogodaka dobio sam sa Glockom 17, što je i logično jer sam sa ovim modelo “prisniji”. Prosečna grupa pogodaka bila je oko 60 mm, što je odlično za svako službeno oružje. Naravno, da su mogućnosti testiranih pištolja bile znatno iznad moje streljačke veštine. 

Vidljiva je razlika u uglu rukohvata na Sigu P 320 i Gloku 17, foto: Željko Budimir

Više od preciznog gađanja interesovalo me je je borbeno pucanje, što je i primarna namena oba modela. Koristio sam IDPA mete i prvo sam isprobao kako se Sig P320 ponaša kod brzog pucanja dva vezana metka (double tap). Bio sam fasciniran brzinom kojom sam sa P320 mogao da opalim drugi metak.  

Brzo plasiranje dva vezana metka 

S obzirom na visoku osu cevi u odnosu na hvat, kao i nepovoljan ugao rukohvata bio sam potpuno iznenađen. Bez ikakvih problema sam maksimalnom brzinom ispucao ceo okvir u alfu (zona A ili 0) na IDPA meti. Okidanje na P320 je najbolje koje sam probao na pištolju bez udarača, sila je oko 3 kg ali osećaj je kao da je 1,5 kg, čemu doprinosi gladak hod obarača dužine oko 12 mm. Sila okidanja ostaje ista celom dužinom povlačenja obarača, momenat okidanja je “čist” bez dodatnog propadanja, reset je fantastičan. 

Grupa pogodaka napravljena Sigom P 320 (levo) I Glokom 17 (desno), brzom paljbom sa 15 metara, foto: Željko Budimir

Definitivno nemate osećaj da pucate iz pištolja bez klasičnog udarača. Sig P320 je smanjio prednost koju u okidanju imaju pištolji DA/SA sistema. Boljim karakteristikama Siga P320 u odnosu na Glok 17 kod brze paljbe, doprinosi injegova 200 grama veća masa. Prazan Sig ima masu od 840 grama, dok je masa praznog Glocka 17, 640 grama. 

Lošije okidanje na Gloku 

Okidanje na Gloku 17, iako se radi o poslednjoj generaciji znatno je lošije, što je jedan od najvećih nedostataka u odnosu na Siga P320. Sila je slična ali je okidanje škriputavo, nedefinisano i teško je odrediti momenat “prekida”. Naravno kada se naviknete na Glokovo okidanje nije teško brzo pucati i pogađati, tako da smo bez problema i sa njim popunili zonu alfe sa 15 metara. 

Na testu smo koristili municiju PPU, foto: Željko Budimir

Naglašavam da iz modela P320 gađam drugi put, a pucao sam brže i tačnije nego Glokkom 17, sa kojim se na strelištu “družim” nekoliko godina. Za proveru brzine paljbe poslužio sam se IPSC poperom koji je stajao na 10 i 30 metara. Ponovo sam bio oduševljen, jer sam iz Siga P320 pucao istom brzinom dublete, kao da pucam iz svog takmičarskog ištolja CZ SP-01 Šedou. Posle ovog iskustva bilo mi je kristalno jasno zašto se Sig P320 X-five sve češće viđa na IPSC takmičenjima. 

Ni veći odskok ne smeta 

Sig P320 ima nesumnjivo veći odskok cevi od Gloka 17, što smo pokušali i da snimimo kamerom. Međutim moj subjektivni osećaj je bio da se prilikom brzog pucanja nišani brže “vraćaju” (poravnavaju) nego na Gloku 17. Sličan utisak su imali i ostali strelci koji su pucali iz Siga P320, napominjem da se radi o verziranim strelcima koji znaju da prepoznaju ove elemete.

 Metalni okvir Siga P320 i standardi plastični okvir za Gloka 17, foto: Željko Budimir

Kako pripadam staroj streljačkoj školi koja je učena da je efikasan domet pištolja do 50 metara, test smo nastavili gađanjem IPSC popera na 50 metara. Pucali smo po pet metaka iz oba pištolja. Bez većih problema smo i iz Gloka i Siga pogađali poper sa svih pet metaka. 

Modularnost koju omogućuje Sigova šasija predstavlja novi pravac razvoja savremenih pištolja, foto: Željko Budimir 

Sabrali smo utiske sa strelišta i zaključili da su oba testirana modela zadovoljila sva očekivanja koja treba da ispune službeni pištolji IV generacije. Glock 17 je simbol jednostavnog, pouzdanog i preciznog oružja koje se dokazalo kroz službu u vojskama i policijama širom sveta. Na drugoj strani Sig P320 tek treba da stekne slavu modela P226.  

Pročitajte još: Striž je za kratko vreme postao popularan, da bi ubrzo mistično nestao: Onda se pojavio u Italiji pod novim imenom (FOTO)

Oba modela spadaju u velike borbene pištolje, sličnih dimenzija, foto: Željko Budimir

Ono što možemo da izdvojimo kao prednost švajcarskog modela u odnosu na konkurenta je potpuna modularnost kojim se ovo oružje lako prilagođava potrebama korisnika. Smatram da je upravo ova inovativnost koju je pokazao konstruktorski tim “Sig Sauera” presudila u odabiru modela P320 za službeni pištolj trenutno najmoćnije armije sveta. 

Željko Budimir 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.