Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Оптике

Озбиљна опрема за захтевне кориснике по прихватљивој цени

Тест оптичког нишана Сигхтрон 3-16x42 МОА доказао је да овај амбициозно постављен циљ америчке компаније није недостижан

1599642275_sightron-S.jpg
сигхтрон-С - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Компанија “Сигхтрон” из Јунгсвила у Северној Каролини настала је крајем 1993. године и већ четврт века пројектује и израђује нишанске и осматрачке оптичке уређаје. Првобитно, циљна група су били ловци и спортски стрелци, баш као што је и оснивач компаније. 

Прочитајте још: Снајперка УЛФБЕРХТ названа по ВИКИНШКИМ МАЧЕВИМА кованим САМО ЗА КРАЉЕВЕ (ФОТО)

Уобичајено паковање, фото: Драган Шапоњић

Данас Сигхтрон производи и тактичке оптике, оптоелектронске и ГПС уређаје са веома добром репутацијом. За тест смо одабрали оптички нишан из линије С-Тац који ће нам пружити детаљнији увид у ниво квалитета у практичној употреби. Нишан Сигхтрон С-Тац 3-16x42 МОА подвргнули смо серији задатака који су директно и сликовито показали вредности оптичке, механичке и ергономске карактеристике. 

Оскудна упутства за употребу 

Нишан се испоручује у стандардној кутији са заштитном фолијом, малим инбус кључем, заштитном навлаком од неопрена, прилично штурим упутством за употребу и посебним листом који се односи на коришћење МОА-3 кончанице. Допунске информације би биле пожељне, али вас ово присиљава да “гуглате”.  

Турети са скинутом заштитом и подешавање паралаксе (лево), фото: Драган Шапоњић

Неопренска навлака је добро решење за транспорт, али за теренску употребу или стрелиште потребно је нешто практичније. Срећом, понуда додатне опреме је довољно богата и у матичној фирми, али и код других произвођача као што је “Бутлер Цреек” па је лако пронаћи сенила, монтаже разних врста, заштиту стакла, објектива и окулара. 

Складно пројектован 

Сам уређај има складну појаву, дуг је 327 мм и тежак 660 грама, тело је од мат-црно анодизираног алуминијума, а тубус има пречник од 30 мм. Ове димензије чине га мањим од већине модерних оптика са сличном наменом. Обележен је серијским бројем уз натпис да је произведен на Филипинима, што је уобичајена земља порекла за многе добре оптике средње категорије.  

С-Тац постављен на прецизну репетирку, фото: Драган Шапоњић

Окулар је издашних димензија и лако се проналази прави положај при нишањењу. На крају је прстен за подешавање диоптрије са ходом од 1,7 пуног круга. Покривен је гумом са слабо израженим избочинама које приањају за прсте, а може да ублажи евентуални контакт (тзв. идиот цут), који се понекад јави при опаљењу снажније муниције. Додуше, то је мало вероватно јер је дистанца од ока до окулара добрих 10 цм. На предњем делу кућишта окулара је велики прстен за подешавање увећања обележен вредностима од три до 16 пута. 

Употребљив и на већим даљинама 

Тај опсег покрива широк дијапазон удаљености за већину снајперских (или “тактичких”) и спортских задатака. На најмањем увећању ширина видног поља на даљини од 100 метара је пристојних 10 метара, а при увећању од 16 пута, на истој даљини видно поље је широко приближно 186 цм, што нишан чини употребљивим на даљинама од преко 1.000 метара. Прстен за заузимање увећања је широк, са крупним зупцима која су одлична, неклизајућа површина, чиме је руковање олакшано.  

Минимално увећање од 3 пута на даљини од око 500 метара, фото: Драган Шапоњић

Осим назубљења, на прстену је преклопна ручица за бржу ротацију иако нисам сигуран у којој мери је то потребно оптици са оваквим карактеристикама. Такво решење примереније је борбеним нишанима за блиске и средње удаљености, у распону од, рецимо, један до осам пута увећања. 

Кончаница само за добре светлосне услове 

Оптички нишан који смо тестирали ради се у две верзије. Располали смо верзијом опремљеном Сигхтрон кончаницом МОА-3 у другом фокалном плану. Подеоци ове кончанице могу да се користе за процену даљине и корекцију места поготка, али само на одређеном увећању. Уобичајено код овог типа нишана је да то буде на максималном увећању, па ни овај С-Тац није изузетак.  

Сигхтрон С-Тац на полуаутомату ФН ФАЛ, фото: Драган Шапоњић

Дистанца између две ознаке на кончаници је 2 МОА (угловна минута) што је 6 цм на 100 метара и 10 МОА (30 цм између већих цртица). За оне којима рачун није стран то може да значи и размак од 4 МОА на увећењу од 8 пута или 8 МОА на увећању од 4 пута. У самом центру видног поља нема препознатљивог укрштених линија. Уместо крста ту је мала “пливајућа” тачка пречника који одговара дебљини линија. Веома фине, танке линије не одвлаче пажњу и не покривају ништа у видном пољу а ипак омогућавају прецизно нишањење идеално за на пример спортску примену.  

Јединствени ЕксакТрак систем 

Нема задебљаних контура или ознака. Али, баш ова кончаница је разлог за највећу замерку овом уређају. Јер фине, танке линије су јасно видљиве само на светлој површини и при добром осветљењу. Кончаница овог типа је дефинитивно неупотребљива за лов и неке од тактичких ситуација. Додатни проблем је што нема могућност за осветљавање, иако би то било нескромно очекивање на оптици у овој ценовној категорији. 

Тубус је израђен од једног комада алуминијумске легуре, а кућиште механизма је робусно и у себи крије јединствени патентиран ЕксакТрак систем по коме је Сигхтрон постао познат у свету оптичких нишана. Произвођач тврди да је то тренутно најпрецизнији и најпоузданији механизам за померање кончанице. Не знамо да ли су баш најбољи на свету и које техничко решење га чини посебним, али свакако су у светском врху.  

Лака и прецизна манипулација, фото: Драган Шапоњић

После вишеструког малтретирања, бокс теста, довођења до крајњег положаја у сваком правцу, механизам је радио прецизно, са тихим али јасним “кликом” на тачно одређеној позицији и враћањем кончанице на исту тачку сваки пут. Контролно гађање са две групе од по пет метака и померањем кончанице по 20 МОА у сваку страну показало је одступање од 6-7 мм, што је грешка од око половине процента. Изврстан резултат, јер многе далеко скупље оптике не функционишу механички овако добро. 

Одличан на тесту 

Турети за померање кончанице имају просечне димензије и прекривени су заштиним поклопцима који им дају робуснији изглед. Сваки “клик” је 0,25 МОА, пун круг помера кончаницу за 15 МОА, а читав ход до крајњих положаја износи 70 МОА тј. 280 “кликова”. Са леве стране кућишта је точкић за подешавање паралаксе - фокуса. Има приметно већи пречник али мању висину. Ивица му је агресивно нарецкана, а већи пречник омогућава прецизније подешавање. Ход ове команде је око три четвртине круга, а руковање је лако и удобно.  

Слика на максималном увећању, видљиве су танке линије кончанице, фото: Драган Шапоњић

Најмања удаљеност за јасну, оштру слику је 8 метара, а за даљине преко 200 метара паралакса је бесконачна. Простор иза и испред кућишта механизма је дужине 57 мм, што је довољно да се пронађе одговарајуће место за монтажне прстенове. Веома ниска монтажа правила нам је мало проблема при постављању на полуаутомат, где је објектив практично додиривао предњу облогу оружја. 

Отпоран на ударце, температуру... 

Механички, нишан се показао изванредно. Пад са висине од једног метра на тврду подлогу није нимало утицао на позицију нишанске ознаке. Наизменични боравак на температури од -25 Целзијуса и на +30 при стопроцентној влажности није пореметио чистоћу слике. С обзиром на то да Сигхтрон даје гаранцију на водоотпорноост, С-Тац је потопљен на три сата у воду дубине један метар. Без икаквих проблема. 

Изнад очекивања 

Преклопна полуга на прстену за избор увећања, фото: Драган Шапоњић

Стакла су заштићена тзв. Зац 7 Ревцоат вишеструким премазом, али не можемо рећи да ли то доноси икакву предност у односу на бројна друга решења овог типа. Слика је светла, јасна, чиста и са оштрим контурама, без приметних изобличења на ивицама видног поља. Чак и у лошим светлосним условима видљивост је сасвим прихватљивог квалитета, али уочљивост кончанице при слабом светлу је никаква.  

Разлагање боја је добро у када су у блиском спектру, али нас је на тесту резолуције ометала слаба измаглица. Ипак и ту се С-Тац показао као дорастао задатку. У сваком случају, са овим нишаном нећете имати проблем да уочите детаље ни на прилично великој даљини. Наравно, не можете очекивати перформансе какве показују топ модели врхунских фирми, али Сигхтрон заиста пружа пуно. Са ценом од непуних 380 евра добијате релативно компактан, изузетно солидно израђен и добро осмишљен оптички нишан универзалне намене.  

После вишесатног боравка у води, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

Иако му је мана слабо уочљива кончаница без осветљења, по осталим карактеристикама заслужио је назив “сиротињски Нигхтфорце” и то треба схватити као комплимент. Није први избор за ловачку оптику али има наше искрене препоруке. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas