Oglas
· · Komentari: 0
Optike

Ozbiljna oprema za zahtevne korisnike po prihvatljivoj ceni

Test optičkog nišana Sightron 3-16x42 MOA dokazao je da ovaj ambiciozno postavljen cilj američke kompanije nije nedostižan

1599642275_sightron-S.jpg
sightron-S - foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Kompanija “Sightron” iz Jungsvila u Severnoj Karolini nastala je krajem 1993. godine i već četvrt veka projektuje i izrađuje nišanske i osmatračke optičke uređaje. Prvobitno, ciljna grupa su bili lovci i sportski strelci, baš kao što je i osnivač kompanije. 

Pročitajte još: Snajperka ULFBERHT nazvana po VIKINŠKIM MAČEVIMA kovanim SAMO ZA KRALJEVE (FOTO)

Uobičajeno pakovanje, foto: Dragan Šaponjić

Danas Sightron proizvodi i taktičke optike, optoelektronske i GPS uređaje sa veoma dobrom reputacijom. Za test smo odabrali optički nišan iz linije S-Tac koji će nam pružiti detaljniji uvid u nivo kvaliteta u praktičnoj upotrebi. Nišan Sightron S-Tac 3-16x42 MOA podvrgnuli smo seriji zadataka koji su direktno i slikovito pokazali vrednosti optičke, mehaničke i ergonomske karakteristike. 

Oskudna uputstva za upotrebu 

Nišan se isporučuje u standardnoj kutiji sa zaštitnom folijom, malim inbus ključem, zaštitnom navlakom od neoprena, prilično šturim uputstvom za upotrebu i posebnim listom koji se odnosi na korišćenje MOA-3 končanice. Dopunske informacije bi bile poželjne, ali vas ovo prisiljava da “guglate”.  

Tureti sa skinutom zaštitom i podešavanje paralakse (levo), foto: Dragan Šaponjić

Neoprenska navlaka je dobro rešenje za transport, ali za terensku upotrebu ili strelište potrebno je nešto praktičnije. Srećom, ponuda dodatne opreme je dovoljno bogata i u matičnoj firmi, ali i kod drugih proizvođača kao što je “Butler Creek” pa je lako pronaći senila, montaže raznih vrsta, zaštitu stakla, objektiva i okulara. 

Skladno projektovan 

Sam uređaj ima skladnu pojavu, dug je 327 mm i težak 660 grama, telo je od mat-crno anodiziranog aluminijuma, a tubus ima prečnik od 30 mm. Ove dimenzije čine ga manjim od većine modernih optika sa sličnom namenom. Obeležen je serijskim brojem uz natpis da je proizveden na Filipinima, što je uobičajena zemlja porekla za mnoge dobre optike srednje kategorije.  

S-Tac postavljen na preciznu repetirku, foto: Dragan Šaponjić

Okular je izdašnih dimenzija i lako se pronalazi pravi položaj pri nišanjenju. Na kraju je prsten za podešavanje dioptrije sa hodom od 1,7 punog kruga. Pokriven je gumom sa slabo izraženim izbočinama koje prianjaju za prste, a može da ublaži eventualni kontakt (tzv. idiot cut), koji se ponekad javi pri opaljenju snažnije municije. Doduše, to je malo verovatno jer je distanca od oka do okulara dobrih 10 cm. Na prednjem delu kućišta okulara je veliki prsten za podešavanje uvećanja obeležen vrednostima od tri do 16 puta. 

Upotrebljiv i na većim daljinama 

Taj opseg pokriva širok dijapazon udaljenosti za većinu snajperskih (ili “taktičkih”) i sportskih zadataka. Na najmanjem uvećanju širina vidnog polja na daljini od 100 metara je pristojnih 10 metara, a pri uvećanju od 16 puta, na istoj daljini vidno polje je široko približno 186 cm, što nišan čini upotrebljivim na daljinama od preko 1.000 metara. Prsten za zauzimanje uvećanja je širok, sa krupnim zupcima koja su odlična, neklizajuća površina, čime je rukovanje olakšano.  

Minimalno uvećanje od 3 puta na daljini od oko 500 metara, foto: Dragan Šaponjić

Osim nazubljenja, na prstenu je preklopna ručica za bržu rotaciju iako nisam siguran u kojoj meri je to potrebno optici sa ovakvim karakteristikama. Takvo rešenje primerenije je borbenim nišanima za bliske i srednje udaljenosti, u rasponu od, recimo, jedan do osam puta uvećanja. 

Končanica samo za dobre svetlosne uslove 

Optički nišan koji smo testirali radi se u dve verzije. Raspolali smo verzijom opremljenom Sightron končanicom MOA-3 u drugom fokalnom planu. Podeoci ove končanice mogu da se koriste za procenu daljine i korekciju mesta pogotka, ali samo na određenom uvećanju. Uobičajeno kod ovog tipa nišana je da to bude na maksimalnom uvećanju, pa ni ovaj S-Tac nije izuzetak.  

Sightron S-Tac na poluautomatu FN FAL, foto: Dragan Šaponjić

Distanca između dve oznake na končanici je 2 MOA (uglovna minuta) što je 6 cm na 100 metara i 10 MOA (30 cm između većih crtica). Za one kojima račun nije stran to može da znači i razmak od 4 MOA na uvećenju od 8 puta ili 8 MOA na uvećanju od 4 puta. U samom centru vidnog polja nema prepoznatljivog ukrštenih linija. Umesto krsta tu je mala “plivajuća” tačka prečnika koji odgovara debljini linija. Veoma fine, tanke linije ne odvlače pažnju i ne pokrivaju ništa u vidnom polju a ipak omogućavaju precizno nišanjenje idealno za na primer sportsku primenu.  

Jedinstveni EksakTrak sistem 

Nema zadebljanih kontura ili oznaka. Ali, baš ova končanica je razlog za najveću zamerku ovom uređaju. Jer fine, tanke linije su jasno vidljive samo na svetloj površini i pri dobrom osvetljenju. Končanica ovog tipa je definitivno neupotrebljiva za lov i neke od taktičkih situacija. Dodatni problem je što nema mogućnost za osvetljavanje, iako bi to bilo neskromno očekivanje na optici u ovoj cenovnoj kategoriji. 

Tubus je izrađen od jednog komada aluminijumske legure, a kućište mehanizma je robusno i u sebi krije jedinstveni patentiran EksakTrak sistem po kome je Sightron postao poznat u svetu optičkih nišana. Proizvođač tvrdi da je to trenutno najprecizniji i najpouzdaniji mehanizam za pomeranje končanice. Ne znamo da li su baš najbolji na svetu i koje tehničko rešenje ga čini posebnim, ali svakako su u svetskom vrhu.  

Laka i precizna manipulacija, foto: Dragan Šaponjić

Posle višestrukog maltretiranja, boks testa, dovođenja do krajnjeg položaja u svakom pravcu, mehanizam je radio precizno, sa tihim ali jasnim “klikom” na tačno određenoj poziciji i vraćanjem končanice na istu tačku svaki put. Kontrolno gađanje sa dve grupe od po pet metaka i pomeranjem končanice po 20 MOA u svaku stranu pokazalo je odstupanje od 6-7 mm, što je greška od oko polovine procenta. Izvrstan rezultat, jer mnoge daleko skuplje optike ne funkcionišu mehanički ovako dobro. 

Odličan na testu 

Tureti za pomeranje končanice imaju prosečne dimenzije i prekriveni su zaštinim poklopcima koji im daju robusniji izgled. Svaki “klik” je 0,25 MOA, pun krug pomera končanicu za 15 MOA, a čitav hod do krajnjih položaja iznosi 70 MOA tj. 280 “klikova”. Sa leve strane kućišta je točkić za podešavanje paralakse - fokusa. Ima primetno veći prečnik ali manju visinu. Ivica mu je agresivno nareckana, a veći prečnik omogućava preciznije podešavanje. Hod ove komande je oko tri četvrtine kruga, a rukovanje je lako i udobno.  

Slika na maksimalnom uvećanju, vidljive su tanke linije končanice, foto: Dragan Šaponjić

Najmanja udaljenost za jasnu, oštru sliku je 8 metara, a za daljine preko 200 metara paralaksa je beskonačna. Prostor iza i ispred kućišta mehanizma je dužine 57 mm, što je dovoljno da se pronađe odgovarajuće mesto za montažne prstenove. Veoma niska montaža pravila nam je malo problema pri postavljanju na poluautomat, gde je objektiv praktično dodirivao prednju oblogu oružja. 

Otporan na udarce, temperaturu... 

Mehanički, nišan se pokazao izvanredno. Pad sa visine od jednog metra na tvrdu podlogu nije nimalo uticao na poziciju nišanske oznake. Naizmenični boravak na temperaturi od -25 Celzijusa i na +30 pri stoprocentnoj vlažnosti nije poremetio čistoću slike. S obzirom na to da Sightron daje garanciju na vodootpornoost, S-Tac je potopljen na tri sata u vodu dubine jedan metar. Bez ikakvih problema. 

Iznad očekivanja 

Preklopna poluga na prstenu za izbor uvećanja, foto: Dragan Šaponjić

Stakla su zaštićena tzv. Zac 7 Revcoat višestrukim premazom, ali ne možemo reći da li to donosi ikakvu prednost u odnosu na brojna druga rešenja ovog tipa. Slika je svetla, jasna, čista i sa oštrim konturama, bez primetnih izobličenja na ivicama vidnog polja. Čak i u lošim svetlosnim uslovima vidljivost je sasvim prihvatljivog kvaliteta, ali uočljivost končanice pri slabom svetlu je nikakva.  

Razlaganje boja je dobro u kada su u bliskom spektru, ali nas je na testu rezolucije ometala slaba izmaglica. Ipak i tu se S-Tac pokazao kao dorastao zadatku. U svakom slučaju, sa ovim nišanom nećete imati problem da uočite detalje ni na prilično velikoj daljini. Naravno, ne možete očekivati performanse kakve pokazuju top modeli vrhunskih firmi, ali Sightron zaista pruža puno. Sa cenom od nepunih 380 evra dobijate relativno kompaktan, izuzetno solidno izrađen i dobro osmišljen optički nišan univerzalne namene.  

Posle višesatnog boravka u vodi, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

Iako mu je mana slabo uočljiva končanica bez osvetljenja, po ostalim karakteristikama zaslužio je naziv “sirotinjski Nightforce” i to treba shvatiti kao kompliment. Nije prvi izbor za lovačku optiku ali ima naše iskrene preporuke. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas