· · Коментара: 0
Преживљавање

Скакавац уместо ћевапа (ФОТО)

Не јењава интересовање за практичну наставу о набављању и припреми хране у природи и то не само међу преперима

1604394897_ishrana.jpg
исхрана - фото: Драган Шапоњић

Међу лаицима често круже нетачне, а понекад и опасне информације о основним правилима исхране у природи, пречишћавању воде, безбедносним процедурама, врстама импровизованих склоништа, паљењу и одржавању ватре и сигнализацији.  

Лов на скакавце по ливади, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: СВЕТИ ГРАЛ међу опремом за боравак у дивљини

Многи бивши специјалци код нас и у свету одржавају семинаре и курсеве о преживљавању или оснивају кампове за заинтересоване људе различитог узраста. Полазници су углавном планинари, сноу-бордери, маунтан бајкери и препери, а пре неколико година у Овчарско-Кабларској клисури и - мој син, тада осмогодишњак, који је крајње озбиљно и успешно савладао наставне теме.  

Алтернативни извори хране 

Бобице праскавца, дивље јабуке и ораси су „витаминска бомба“, фото: Драган Шапоњић

Неке врсте хране представљају чврсто укорењен табу. Зато се дешавало да током бројних пустошења на овим просторима, људи умиру од глади, кувају кожу опанака и једу кору са дрвећа, а да им чак ни на памет не падне да пробају жабу или пужа. 

Чорба од зелениша у котлићу, а жабљи батаци на тигању, фото: Драган Шапоњић

У набављање хране треба поћи рано, а осим јестивог биља, дивљег воћа и печурака ваља сакупити и пужеве, уловити скакавце, жабе и гмизавце. Најсигурније је убрати познато воће – дивље купине, боровнице, малине, јагоде, шљиве, док су дивље јабуке прилично опоре али јестиве, а када си гладан...  

Економичан начин за набавку меса је лов на жабе, фото: Драган Шапоњић

Најризичније је сакупљати печурке, уколико нисте баш врстан познавалац тематике. Јер, спорадично похађање основних курсева за преживљавање неће вам пружити обимно знање из те области. Уколико волите да шетате кроз шуму и по ливадама, учланите се у локално удружење сакупљача гљива, који ће вас много чему научити. 

Прочитајте још: Како да ПРИКУПЉЕНУ ВОДУ претворите у ПИЈАЋУ?

И змије су јестиве, фото: Драган Шапоњић

Међутим, пржени скакавци, жабљи батаци и припремање змије некоме може бити несавладива препрека. То је, између осталог и утицај средине у којој смо одрасли, где свесно или несвесно и даље постоје снажне предрасуде.  

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.