Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ СЕ МУШКАРЦИ ЗАИСТА ПЛАШЕ ЈАКИХ ЖЕНА: Ово ће вас сигурно изненадити

Сигурно сте некада чули реченицу "ма он се плаши јаких жена", било од другарице или сте је можда и ви сами изговорили. Али, да ли је то заиста тако?

1700821588_shutterstock_269287019.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нова студија објављена у часопису „Еволутион & Хуман Бехавиоур“ показала је да мушкарцима нису атрактивне храбре жене. Истраживачи проналазе разлоге за овакво понашање у еволуцији, односно у вишевековном обичају да се мушкарци доживљавају као снажнији и јачи пол.

Истраживачи с британског универзитета у Саутемптону анкетирали су 159 жена и 181 мушкарца у више европских држава тако што су им показали фотографије особа оба пола како изводе храбра дела – борбу у ратној ситуацији, или помоћ особама током природних катастрофа.

– Мушкарце не привлаче одважне жене које се не либе да угрозе своју сигурност како би спасили другу особу.

И док су жене биле узбуђене приказима мушкараца у херојским ситуацијама – нарочито онима за које су чули да су одликовани за своју храброст, исто није био случај и с мушким испитаницима.

Жене војници, али и жене великог срца које су на фотографијама несебично помагале другима и исказивале велику храброст, мушкарци нису доживљавали сексуално привлачнима без обзира на физичку снагу и изглед.

Истраживачи налазе објашњење за овакве показатеље у еволуцији, где су мушкарци кроз генерације навикли бити јачи и снажнији пол.

Ова студија даје доказе претпоставци како разлике међу половима у мешовитим групним сукобима имају еволуцијско порекло, и да само мушкарци имају корист од показивања хероизма – појаснио је Јуст Леунисен, психолог са споменутог универзитета и коаутор студије.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas