Oglas
· · Komentari: 0

DA LI SE MUŠKARCI ZAISTA PLAŠE JAKIH ŽENA: Ovo će vas sigurno iznenaditi

Sigurno ste nekada čuli rečenicu "ma on se plaši jakih žena", bilo od drugarice ili ste je možda i vi sami izgovorili. Ali, da li je to zaista tako?

1700821588_shutterstock_269287019.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nova studija objavljena u časopisu „Evolution & Human Behaviour“ pokazala je da muškarcima nisu atraktivne hrabre žene. Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u viševekovnom običaju da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači pol.

Istraživači s britanskog univerziteta u Sautemptonu anketirali su 159 žena i 181 muškarca u više evropskih država tako što su im pokazali fotografije osoba oba pola kako izvode hrabra dela – borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tokom prirodnih katastrofa.

– Muškarce ne privlače odvažne žene koje se ne libe da ugroze svoju sigurnost kako bi spasili drugu osobu.

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – naročito onima za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima.

Žene vojnici, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima i iskazivale veliku hrabrost, muškarci nisu doživljavali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled.

Istraživači nalaze objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gde su muškarci kroz generacije navikli biti jači i snažniji pol.

Ova studija daje dokaze pretpostavci kako razlike među polovima u mešovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko poreklo, i da samo muškarci imaju korist od pokazivanja heroizma – pojasnio je Just Leunisen, psiholog sa spomenutog univerziteta i koautor studije.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas