· · Коментари: 0
МОГУЋЕ ЈЕ

Како преживети "СЛОМЉЕНО СРЦЕ" према науци? Доносимо вам неколико савета који ће вам помоћи

Сломљено срце, тако уобичајен и утицајан осећај у нашим животима, али како то функционише научно гледано? Сазнајте у наставку текста

1653656834_giulia-bertelli-dvXGnwnYweM-unsplash.jpg
Фото: Unsplash

"Сломљено срце" је осећај који нико не воли да доживи. Тај тренутак када се љубав окрене против нас је просто неподношљив и манифестује се и физички. Није лако разумети и изборити се са тим, међутим, није немогуће.

Чак и најозбиљнији и најхрабрији могу да се заљубе, нико није изузет од осећања љубави. Међутим, дешава се да и највеће љубави доживе крај. То је нормално и практично неизбежно. За овај процес је потребно време, али колико год боли и све се руши, нико не умире од љубави.

"Сломљено срце" по фазама

Неуролог Леонардо Паласиос, објашњава научно говорећи да „када дође до љубавног раскида, неке области мозга се активирају услед емоционалног шока, посебно предњи цингулатни кортекс, који има функцију обраде информација у вези са болом“ .

Поводом физичког бола који тело доживљава када постоји љубавни бол, специјалиста наводи да „током губитка овај део мозга тумачи те негативне емоције и претвара их у физички бол, који може бити веома сличан ономе што се доживљава током прелома“.

Прочитајте још: Разлог број један за РАЗВОД! После четири деценије истраживања, терапеут дошао до НЕВЕРОВАТНОГ открића

Др Паласиос објашњава да се, према науци, током раскида хормони који учествују у заљубљивању смањују, а кортизол, познат као хормон стреса, повећава, због чега се особа осећа лоше.

У психолошком делу, постоји снажна сличност између оплакивања смрти и љубавног прекида. То се дешава зато што доживљавамо губитак некога важног у нашим животима.

Фото: Unsplash

Да бисмо мало боље разумели ситуацију, потребно је разумети да "сломљено срце" има три различите фазе. Редослед није линеаран и може да варира у зависности од особе и односа:

Негација. Ову фазу углавном трпе људи који су напуштени. То може бити повезано са мислима о фрустрацији и љутњи на себе или друге. Једна од уобичајених фраза или мисли у овој фази је „ово ми се не догађа“.

Прихватање. Ова фаза је када сте већ свесни да је веза завршена. Ово може да изазове осећај туге, усамљености и анксиозности због будућности без те особе, што такође може изазвати физичке ефекте као што су губитак енергије, бол у мишићима и преосетљивост на буку.

Рестаурација. Ова фаза је циљ сваког раскида, доћи до тачке у којој ствари остају иза. Међутим, то је најтеже постићи, јер подразумева процес превазилажења и негативне емоције повезане са губитком престају да постоје.

Савети како да се носите са "сломљеним срцем"

Држи одстојање. Према мишљењу стручњака, неопходно је разумети да је веза завршена и, ако је могуће, избегавати било какав контакт са бившим партнером. Ово ће вам омогућити да размислите о ономе што се догодило и да се уздржите од непотребног бола. Осим тога, избегавају се могући сукоби и болни моменти.

Прочитајте још: ТОКСИЧНЕ ВЕЗЕ: Када љубав постаје отров? Постоји један начин како да УОЧИМО да нешто није у реду

Ја на првом месту. Ово може бити најтежи део. Морамо себе ставити на прво место и управљати осећањима и понашањем. Кључно је избегавати понашања која штете физичком и менталном здрављу, на пример, прекомерно пијење, употреба дрога, изласке, између осталог.

Мораш плакати. Ово је један од најздравијих, терапеутских и природних начина за изражавање и ослобађање осећања туге, беса или бола изазваних раскидом.

Подршка. Колико смо храбри били, тешко је да се носите сами са овим осећајем. Зато је неопходно тражити подршку и помоћ од блиских људи који могу да разумеју, саслушају и буду ту у најсложенијим тренуцима током процеса као што је љубавни раскид.

Живот иде даље. Током вашег процеса рестаурације, оно што сте доживели са том особом мора остати у прошлости. Добра терапија може бити да почнете да се отарасите предмета који враћају успомене. Друга опција је да разумете шта се догодило и каква је веза била док је трајала.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Што се тиче тражења нових веза, неопходно је прво излечити претходну. Када можете да причате о претходној вези без бола и негативних осећања, али као успомену, могли бисте да тражите нове људе. Када наставите са забављањем, важно је да будете свесни како не бисте поновили грешке из прошлости.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.