Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТОКСИЧНЕ ВЕЗЕ: Када љубав постаје отров? Постоји један начин како да УОЧИМО да нешто није у реду

Љубав је сложенија него што мислите. На овом пољу се често појављују токсичне везе и тешкоћа изласка из њих

1652947516_pjimage---2022-05-19T100041.776.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Деловало је као љубав из романа, старомодна љубав. Везу која је постојала на сексуалном и емотивном нивоу било је тешко објаснити, била је то сила која их је привукла. Године су пролазиле и осећање се чинило бесмртним, али ништа не траје вечно и једног дана ствари су се промениле.

Окрутна стварност је постала очигледна: он није био у стању да одржи стабилну везу. Страх од обавезе га је терао да је повреди сваки пут када би се зближили.

Са своје стране, њена себичност и хирови учинили су да је изгубила интересовање за било шта што је било релевантно за њега, што је завршило безбројним списком неспоразума и мука. У стварима срца, ум и рационалност нас изигравају, а то је да осећања могу довести до доношења не баш мудрих одлука. 

Идеализација љубави

Љубавне приче су разнолике, живе их сви они који овом комплексном осећају дају шансу. Међутим, његова идеализација од стране друштва, филмова, романа или друштвених мрежа може довести односе на мрачна места.

Прочитајте још: Четвртина самаца није заинтересована за моногамију: Ево како изгледају "ЉУБАВНЕ БРОЈКЕ" у модерном свету

Не морате ићи далеко да бисте сазнали о оваквим ситуацијама. Последњих дана тема разговора постао је случај Џонија Депа и Амбер Херд. Истине које су изашле на видело остављају без текста цео свет. Љубомора, ексцеси, злостављање у породици, физичко насиље, неверства и лажи су опште карактеристике случаја који још чека правоснажну пресуду.

Постоје одређени знаци да схватимо да смо у токсичној вези, али једини начин да их уочимо је интуиција

Ова контроверза је на листи познатих токсичних веза које се данас чују. Али, морамо имати на уму да параметри за њихово дефинисање зависе од сваке особе. Како објашњавају психолози, концепт и споразуми љубави нису исти за све парове.

Фото: Пиксабеј

Још једна ствар коју специјалисти истичу је да у већини случајева није један или други отрован, већ су укључене обе особе. Као и у свему, постоје изузеци и у овом аспекту, пошто може постојати насиље и жртве и починиоци могу бити разоткривени. 

Бити токсичан или не је веома широко поље за дефинисање, иако бирамо кога ћемо несвесно волети, наша перцепција односа варира између наших концепата љубави, наших траума, нашег детињства и наше историје.

Прочитајте још: ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ ЉУБАВНИЦИ НА СВЕТУ! Да ли су се мушкарци из Србије нашли на листи?

У овом питању перцепција, постоје случајеви као што је чувена веза између глумице Меган Фокс и Машин ган Келија. За неке, ексцентричности и приврженост коју имају могу постати токсични, али за њих је то најчистији потпис самог осећања.

Љубав све побеђује?

Кажу да љубав може све, али овај концепт може да нас одведе сложеним путевима. Чувени токсични односи су чешћи него што мислимо и чак се могу нормализовати. Међутим, то су ситуације са којима се мора суочити, разумети и окончати. Питање је: како то учинити?

Колико год то тражили или покушавали да убедимо себе да љубав може све и да ћемо сви имати срећан крај, истина је да нам живот често показује супротно. Везе, осећања и љубав можда неће трајати вечно.

Наравно, постоје тренуци када се усред толико ствари које доноси дан појаве људи са којима се повезујете на снажан и здрав начин који вам омогућава да живите своју причу. Међутим, постоје случајеви у којима се то не дешава и веза се може претворити у мрачну ноћну мору.

Стручњаци објашњавају да, као и сваки отров, има и противотров: самопоштовање и љубав оних око нас.

Да бисте знали да сте у токсичној вези из које би требало да изађете, морате разумети шта то значи само по себи. Афективна токсичност се може упоредити са отровом, оним који може полако да уништава наш мир, нашу љубав и нас саме.

Прочитајте још: 9 сексуалних положаја за партнере РАЗЛИЧИТЕ ВИСИНЕ: Било да сте ниски или високи, пођеднако ћете УЖИВАТИ

Постоје одређени знаци да схватимо да смо у токсичној вези, али једини начин да их уочимо је интуиција. Када схватимо да ствари не функционишу, да се себичност, мука, злостављање и понашање не мењају, време је да се суочимо са ситуацијом и прихватимо је.

Фото: Пиксабеј

Стручњаци објашњавају да, као и сваки отров, има и противотров: самопоштовање и љубав оних око нас. Постављање себе на прво место позива нас да изађемо из стања немира, али то није лако. То нам може изазвати бол и неку врсту синдрома повлачења због недостатка друге особе.

Зависност

Љубав може постати зависност, а суштина у овом случају је везаност коју сама љубав ствара. Излазак из токсичне везе је цео процес, пошто када се идентификује, морате започети детоксикацију. Као и свака зависност, морате ићи на лечење да бисте је победили.

Односи су скуп осећања, договора и одговорности. У овим се сексуалност појављује као њихов стуб. Стога, када се заврше, сексуална веза постаје изазов.

Људска бића се везују путем физичког контакта и интимности, при чему је последња тачка везе и често то остаје последњи део из ког се излази. Тамо рационални део мора да превлада над инстинктивним, јер ако се подвргнемо сећањима и физичкој потреби, то ће бити немогуће.

Прочитајте још: ЧОКОЛАДИЦА ПРЕ НЕГО СЕКС: Многи мисле овако, али ће вас ИЗНЕНАДИТИ која генерација ипак бира акцију у кревету

Као што је горе дефинисано, најбољи начин да се извучете из зависности је нула контакта, морате прекинути сваки однос са другом особом. Појављују се грчеви због финалног растанка. Та потреба да се поново успостави контакт са другом особом поново активира неуротрансмитере у центрима награђивања мозга, објашњавају психолози.

Да бисмо изашли из токсичне везе, морамо схватити да смо приоритет ми сами и треба обострано да престанемо да наносимо штету једно другом. Како кажу стручњаци, идеал љубави може да трансформише или заслепи стварност у тренутку када људи реше да се раздвоје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas