· · Коментари: 0
емотивне везе

Коме теже пада самоћа, мушкарцима или женама?

Недавно објављено истраживање показало је да самачки живот посебно лоше утиче на здравље мушкараца.

1642441050_655ac1bd607ee8e7983633ea7e7226bac499f3d8.jpg
Фото: Депосит

Студија је проучавала узорке крви 4.835 учесника из биобанке за старење у Копенхагену, како би се испитали узроци упалних процеса.

- Пронашли смо значајну повезаност између раскида партнерства или година које су појединци провели сами и упале – само код мушкараца - рекла је др Каролина Дејвидсен, истраживач-сарадник на Одељењу за јавно здравље Универзитета у Копенхагену и ауторка публикације.

Жене су мање угрожене. Студија, објављена у часопису БМЈ, разматрала је године живота и број раскида, јер крај значајних веза често прате периоди живота у којима људи живе сами, истакли су истраживачи.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ: Оно што прво угледате на 3 слике, говори много о вашој ТРЕНУТНОЈ СИТУАЦИЈИ (ФОТО)

Веза између осећаја усамљености и штетних утицаја на здравље је добро документована, рекао је др Питер Либи, специјалиста за кардиоваскуларну медицину у Бригаму који није био укључен у студију.

- Ова студија јача везу коју су стручњаци видели између нервног система и упала, што је значајан допринос разумевању срчаних болести - рекао је Елијаким Кислев, доцент на Хебрејском универзитету у Јерусалиму.

Шта неко ко живи сам – било по свом избору или стицајем околности треба да ради? Дејвидсен је рекао да те информације могу бити драгоцене за лекаре који их лече.

- Једа би могао бити саветовање здравственим радницима да буду свесни ове ризичне групе која можда живи са додатним друштвеним фактором ризика који се обично не узима у обзир - рекао је Кислев.

Знајући да се ризик од упале може повећати, Либи је додао да саветује пацијентима да теже здравом начину живота.

- Када се суочите са недаћама било које врсте, редовна физичка активност и здрава исхрана могу помоћи добробити, психолошком и биолошком успеху - истиче доктор.

Прочитајте још: ТРИ СТВАРИ које треба да размотрите пре него што се ПОМИРИТЕ са бившим партнером

Либи је проучавао обичаје у више од 30 земаља и обавио више од 140 интервјуа са самцима у Сједињеним Државама и Европи, са људима између 30 и 78 година који су били различити по полу, сексуалној опредељености, социоекономском и етничком пореклу.

Открио је да кључне разлике између срећних и несрећних самаца зависе од тога да ли су самци прихватили стереотипе и да им није стало да буду срећни, или раде на томе да се осећају испуњено.

- Усамљеност неких срећних самаца може да се надокнади на пример стицањем узбудљивих искустава, попут путовања или проналажења нових хобија - рекао је Елијаким Кислев.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.