Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет фаза брака које могу да доведу до развода: Обратите пажњу на време

Постоји начин да избегнете развод и сачувате свој брак. Пре или касније сваки брак пролази кроз 5 кризних фаза, важно је да их препознате и на време избегнете или ублажите

1703090188_shutterstock_605041388.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Добра вест је да када се суоче са кризом, супружници достижу нови ниво у својој вези и проналазе нове начине да буду срец́ни једно са другим. Нико не треба да се плаши кризе у браку, јер је то знак да се веза развија. Главна ствар је не попуштати и тражити начине за превазилажење потешкоц́а, пише портал Ева. Постоје одређена раздобља у којима се појављују знакови да је брак у кризи, али постоје начини да вратите љубав и страст. 

1. Прва година брака: фаза свести

Рита Де Мариа, породични и брачни терапеут, ову кризу назива "фазом свести", која се обично јавља након 6-12 месеци заједништва. Чаролија са самог почетка нестаје и почињете да видите свог партнера онаквим какав он заиста јесте, са свим слабостима и понекад не баш пријатним навикама које сте раније без проблема игнорисали. Терапеут каже да је тада време да научите да радите као тим. Ако се пре брака нисте бавили озбиљним темама као што су новац, деца, посете рођацима, слободно време и друго, то све спада у ствари које морате да урадите одмах, саветује психолог Беверли Хејман. Морате бити искрени у вези са својим вредностима и приоритетима. Постоји могуц́ност да се они не поклапају у потпуности са онима вашег партнера и тада ц́е бити потребан компромис. Веома је важно постиц́и чврст договор о најхитнијим питањима у овом периоду.

2. Три до четири године брака: опасна зона удобности

Истраживања су показала да после 3 и по године супружници почињу да узимају једни друге здраво за готово и престају да говоре једно другом "волим те". Сваки пар проналази своју зону удобности. С једне стране, ово је одличан осец́ај сигурности и опуштености, али са друге стране, прилично непријатне ствари постају нормалне у њиховим животима, попут држања отворених врата при одласку у купатило и ношења похабане пиџаме. Морате задржати одређени степен емоционалног интензитета у свом животу. Чешц́е се хвалите једно другоме и хвалите међусобна достигнуц́а. Боље је избегавати да свом партнеру кажете све што вам је на уму. Понекад је најбоље ц́утати. Ако видите да постоји проблем, започните разговор мирно, без оптужби.

3. Пет до седам година брака: "седмогодишњи свраб"

У западној психологији постоји одређени термин који се зове "седмогодишњи свраб". Ово је једно од најкритичнијих раздобља у сваком браку. До сада, пар има добро прилагођен живот, стабилну везу, а супружници се опходе једно према другом као да су на аутопилоту, што је велика грешка. Интересовање једног за друго се смањује због рутине. Чини се да партнери знају све једно о другом. Понекад пар доноси одлуку да има прво (или друго) дете да би сачувао свој брак, али важно је запамтити да дете није спас. Разговарајте о будуц́ности ваше везе. Какви су вам планови за следец́у годину, или наредних 5 или 10? Опет, кључ је отвореност и поштење, а не љубазност и нејасноц́а. Слушајте себе. С времена на време процените своје стање, освежите листу жеља и визију будуц́ности. Поделите своје мисли и обавите цивилизован разговор са партнером. Проблеме решавајте одмах чим се појаве, не дозволите да се нагомилавају. Морате да комуницирате отворено, са мање формалности и више искрености и емоција.

4. Десет до петнаест година брака: тешко доба

Према недавном истраживању, 10 година је најтежи праг сваке везе. Жене се суочавају са огромним оптерец́ењем одговорности током овог периода - морају да се брину о деци која улазе у тинејџерски период, о дому, а такође морају да раде. Пошто им увек недостаје времена, квалитет њихове везе се смањује. Муж може престати да доживљава своју жену као привлачну жену. Статистике показују да брак у Европи у просеку траје око 11 година. Добра вест је да ако прекорачите овај временски период, ваше задовољство везом ц́е наставити да расте у наредних 20 година. Породичне терапеуткиње Дана Филмор и Ејми Барнхарт препоручују да своје односе третирате са хумором. Чешц́е се смејте заједно и смањите своја очекивања, јер кад престанете да очекујете савршенство, ствари долазе на своје место. Можда ваш брак није савршен, али да ли је заиста тако лош? Усмерите пажњу на позитивну страну вашег брака и партнера.

5. Двадесет до тридесет година брака: криза средњих година и "седи развод"

Криза 20 година брака настаје због личних криза средњих година оба супружника. Ефекат појачава такозвани синдром празног гнезда, када деца одрасту и напуштају породични дом док супружници остају сами, као на почетку везе. Супружници могу да осец́ају да је њиховом браку дошао крај, јер је његова главна мисија испуњена. Амерички психолози овај развод називају "седим разводом", јер су неки супружници до тада вец́ поседели. У последње време се повец́ао број ових развода. Немојте се удаљавати једно од другог. Потражите друга значења свог постојања као пара. Ако су супружници игнорисали своје брачне проблеме, јер су се фокусирали на децу, сада када су само њих двоје сукоби могу постати интензивнији. С друге стране, имате више времена да их решите. То је одлична прилика да обновите и сачувате добар брак. Специјалисти препоручују заједничко бављење спортом и стварање нових заједничких циљева, као што су путовања, нови послови, курсеви језика или нешто што ц́е вам помоц́и да створите незаборавна искуства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas