Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет врста љубавних веза: Како начин решавања СУКОБА одређује БУДУЋНОСТ ПАРОВА

Погледајте којој групи припадате

1669210570_Foto-Shutterstock-ljubav.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

За др Џона Готмана, професора психологије на Универзитету у Вашингтону и светски познатог брачног терапеута и истраживача у области брачних и партнерских односа, нема непознаница када је реч о љубавним везама. Са супругом Џули, психолошкињом, основао је и институт на којем се студиозно проучавају љубавни проблеми. Тако су дошли до закључка да постоји пет врста парова.

- На основу истраживања које је трајало дуже од четири деценије, успели смо да категоризујемо парове у пет група. У првој су они који избегавају сукобе, у другој они који се међусобно подржавају, у трећој променљиви односно они који мењају расположења, у четвртој су непријатељски настројени, а у петој непријатељски настројени и истовремено отуђени - открива најистакнутији амерички стручњак за везе.

До ових открића је, каже, дошао користећи љубавне једначине. Три типа срећних парова (који избегавају сукоб, међусобно се подржавају и они који мењају расположења) потичу из чувене књиге Харолда Рауша "Комуникација, сукоби и брак", у којој Рауш анализира интеракције између партнера како би направио разлику између срећно од несрећно венчаних парова. Сваки тип је потпуно другачији од другог и има своје предности и ограничења.

- Од два типа несрећних парова које смо успели да идентификујемо у нашој "љубавној лабораторији", непријатељски настројени су остали у браку и никада нису били срећни, док су се непријатељски настројени а отуђени на крају развели. Партнери у оваквим везама су увек на ивици и инсистирају на томе да њихов став о стварном или измишљеном проблему буде прихваћен по сваку цену. Они немају разумевања једни за друге и чак и на најситнију замерку гледају као на непријатељски напад - открива др Готман.

Прочитајте још: Научници дошли до одговора: Ово је идеална разлика међу партнерима која смањује шансе за развод

Сазнајте ком типу припада ваша веза.

Они који избегавају сукобе

Партнери у оваквој врсти везе готово да не покушавају да убеде другу страну у своје аргументе. Уместо тога радије истичу оно што им је заједничко. Избегавају конфликте, не изјашњавају се шта им је потребно од оног другог и поносни су на своју везу јер сматрају да су у суштини срећни. Важан аспект код парова који избегавају сукобе је равнотежа између независности и међузависности. Успоставили су јасне границе и свако у том пару има своје интересе. Ово, међутим, не значи да партнери омаловажавају оне аспекте везе у којима се прожимају и зависе једно од другог. Прилично су повезани и брижни у подручјима преклапања у којима су међусобно зависни.

Укратко, партнери у оваквој врсти везе прихватају да постоје разлике међу људима и не настоје да по сваку цену промене једно друго и наметну своју вољу, већ се труде да пронађу заједнички језик и тако дођу до компромисног решења.

Нестабилни (променљиви)

Као сушта супротност онима који избегавају сукобе, променљиви парови реагују претерано емотивно. Током вербалног сукоба они одмах почињу са убеђивањем и тога се држе током целе дискусије. Њихову дебату карактерише много смеха, забаве и хумора. Чини се да воле да се у недоглед расправљају, али међу њима и тада има међусобног поштовања будући да не вређају једно друго.

Током расправе могу показати много негативних емоција, укључујући бес и несигурност, али никада и презир. Немају јасне границе када је реч о индивидуалним световима, па се они у великој мери преклапају. Иако морају много да се расправљају о томе шта је чија улога у вези, они су изразито повезани и искрени у комуникацији.

Дакле, само наизглед нестабилни, јер успевају да пронађу начин да кажу једно другом шта им смета. Не допуштају да расправа оде до тачке са које нема повратка и увек размишљају о томе како да унапреде однос.

Подржавајући

Интеракцију ових парова карактеришу лакоћа и смиреност. Они су донекле изражајни, али најчешће неутрални. У многим сегментима су, може се рећи, нешто између претходне две групе парова. Стављају велики нагласак на подршку и разумевање партнера и често су емпатични у вези, односно поштују осећања друге стране.

Партнери у оваквој вези суочавају се са међусобним различитостима, али само по питању неких тема, не свих. У неким случајевима могу постати велики "ривали", што се може претворити у борбу за моћ. Тада се обично смире и направе компромис. Током сукоба, овакви парови су само благо емоционално изражајни.

Њима је приоритет давање подршке и удељивање комплимената. Сматрају да је то рецепт за складну везу.

Непријатељски настројени

Овде оба партнера карактеришу високи нивои одбране. У истраживању обављеном у "љубавној лагораторији" Института Готман, у којем су учествовали хетеросексуални парови, муж је обично био подржавајући тип, а жена избегавајући. У овој врсти везе има доста критика, кукњаве, изјава "ти увек" или "ти никада"... Током сукоба, сваки партнер се држи свог становишта као пијан плота. Међу њима нема ни зрна подршке или разумевања за ставове супротне стране. Такође, овакав однос карактерише море презира.

Осуђени на раскид/развод

Партнери који су непријатељски настројени али и отуђени једно од другог, понашају се као као две војске које су у сукобу фрустриране, без икакве шансе за победу. Налазе се у пат позицији. Стално се гледају преко нишана и ваздух око њих је пун емоционалне резигнације.

У "љубавној лабораторији" је откривено да ће се, када дође до ескалације сукоба између два подржавајућа типа, један од њих повући. Али, да ли ће променљиви тип дозволити подржавајућем да се повуче? Нема шансе!

Зашто се ова врста парова неминовно разведе, а они који су "само" непријатељски настројени ипак остају заједно? Има ли одговор везе са другом фазом љубави, "успостављањем поверења"? Готманова љубавна једначина има објашњење за то: непријатељски парови (подржавајући-избегавајући типови) раде на регулисању своје негативности, док непријатељски а отуђени (подржавајући-променљиви) то не чине. Они не умеју или не желе да успоставе равнотежу између среће и незадовољства којег, нажалост, има у свакој вези.

Формула за превазилажење конфликта

Као рецепт за решавање конфликта у везама, из Института Готман нуде формулу под називом "рацио 5:1". Заснована је на идеји да сваку лошу ствар коју урадите партнеру (ту спада, на пример, злурад коментар или заборављање неког важног датума), треба компензовати са пет ствари које ће показати вашу љубав (то може бити лепа реч, куповина поклона, организовање путовања, било шта друго што ће много обрадовати вашег животног сапутника и дати му до знања да је вољен).

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas