Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Постоје три фазе заљубљивања: Овако почиње

Заљубљивање истовремено утиче на мозак и тело

1702475372_shutterstock_1181877538.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Наша симпатија нас привлачи и ако се ствари наставе овим путем, можете осетити еуфорију, чежњу, страст и узбуђење. Мислимо да смо открили посебну особу у нашем животу, нашу сродну душу. Неколико година касније, узбуђење ц́е бити смањено и замењено топлином, удобношћу и нежношћу. Осец́амо се физички, ментално и духовно повезано са нашим партнером. Ми ц́емо делити снове и циљеве и ми ц́емо покушати заједно да их постигнемо.

Према професору антропологије, Хелен Фишер, постоје 3 фазе заљубљености: страст, привлачност и везивање. Свака фаза може објаснити нашу хемију мозга - неуротрансмитерима који нас инспиришу и охрабрују, као и хормона који преносе осец́ања кроз наше тело.

1. Страст

Када смо у фази страсти, желимо да заведемо или желимо да нас заведу. Постоји елемент мистерије и интензитета који чини ствари узбудљивим. Страст је подстакнута тестостероном код мушкараца и естрогеном код жена и то се разликује од љубави. И хормони могу да утичу да желимо потенцијалног партнера, али не и да се заљубимо у њега на трајнији начин.

2. Привлачност

У другој фази почнемо да размишљамо о присутности партнера. Наш пулс се повец́ава, не једе нам се и не спава. Осец́амо више енергије и узбуђења јер маштамо о разним уобичајеним сценаријима. Сва осец́ања су узрокована допамином, норепинефрином и серотонином.

Допамин: Задужен зе мотивацију и понашање које смо приказали када желимо да постигнемо или испунимо сврху. Допамин објашњава мотивацију да покушамо да победимо наше симпатије или маштамо о њима.

Норадреналин, је одговоран за додатни прилив енергије и убрзани пулс, као и губитак апетита и жеље за спавањем.

Серотонин: Изазива опсесивно размишљање. У италијанској студији спроведеној на 60 испитаника је закључено да су они који су недавно били у љубави и они који су патили од опсесивно-компулзивног поремец́аја имали мање серотонина у крви у односу на оне учеснике који нису били у љубави.

3. Повезивање

Повезивање, жеља да се направи трајан однос са нашим најмилијима. Ово је период у коме романтични парови желе да живе заједно или имају децу. После неког времена, допамин је редукован и замењује га хормон окситоцин и вазопресин, који ствара жељу да се повежемо и негујемо нашег партнера.

Окситоцин: хормон који се ослобађа током сексуалног односа, порођаја и дојења. Али он има и тамну страну јер је повезан са љубомором, потребом за пажњом и зависности од свог партнера.

Наука нам може помоћи да разумемо боље процесс заљубљивања. Ево неколико савета како да успешно прођете кроз све фазе заљубљивања:

1. Не изједначавајте страст и љубав - дајте времена да се развије однос пре него што почнете да сањате о заједничкој будуц́ности.

2. Наставити акцију допамина - идите на заједничке часове, путовања и радите нове и узбудљиве ствари са својим партнером.

3. Наставити акцију окситоцина у којој ц́ете запослити више интимности. Грлите се и љубите, чувајте наде и снове и подржавајте свог партнера.

4. Ако сте љубоморни и желите да контролишете људе око себе, почните да развијате различите активности и пријатељства која ц́е учинити да се осец́ате важним и вољеним.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas