Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест знакова да претерано мислите на БИВШЕГ: Ови савети познате психолошкиње могу вам помоћи да престанете то да радите

Стално враћање у прошлост може вас довести до анксиозности и депресије

1692430335_shutterstock_374136727.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Након прекида везе, потпуно је природно да се посветите анализи шта је функционисало, а шта није, што може да буде чак и корисно. Међутим, када ваше мисли почну негативно да утичу на вашу свакодневницу и на то како се односите према другима, то прелази у руминацију.

Руминација је окупација и одржавање негативних мисли у нашој свести, што може да утиче и на појаву депресије. Према речима психолога Лисе Мари Боби заустављање негатиувних мисли је важан корак у оздрављењу, прихватању реалности што је предуслов да наставите са својим животом. 

- Када је реч о бившем партнеру, то може изгледати као поновно преживљавање успомена што може да вас кочи да идете даље. Чак и ако више нисте у контакту са њим, сталне и наметљиве мисли могу одржавати део везе живим - рекла је Лиса Мари Боби.

6 знакова да претерано размишљате о бившем партнеру:

1. Немате осећај контроле над својим мислима

Уколико вам је бивши партнер стално у глави не можете да се фокусирате на садашњицу. 

- Видети стару слику вас и вашег бившег партнера може изазвати лавину осећања, чак и ако је прошло доста времена од раскида. Међутим, ако сте и даље окупирани мислима о њему, не треба вам слика да бисте почели да размишљате о својој вези, јер мисли долазе изненада - каже терапеут Памела Ларкин. 

2. Ваше слободно време испуњено је мислима о бившем партнеру

Ако је бивши партнер прва ствар о којој размишљате кад се пробудите, или ако вам се свађа коју сте имали врзма по глави док путујете на посао, можда претерано размишљате.

- Сваки пут кад када ваш ум није заокупљен, ако размишљате о бившем партнеру, падате у негативне мисли - каже Ларкин.

3. Проверавате његове друштвене мреже

Опсесивно прововеравање његових профила на друштвеним мрежама још један је знак да нисте добро.

4. Желите да га "случајно" сретнете

Вероватно постоји низ активности које вас подсећају на вашу претходну везу. Не морате да престанете то да радите, али уколико приметите да вам расположење опада онда немојте то да радите, јер упадате у нови вртлог негативних мисли. 

5. Причате пријатељима о бившем

Ако цео дан размишљате о бившем партнеру и вероватно причате о њему више него што мислите то ће приметити и људи из вашег окружења.

6. Упоређујете потенцијалне партнере са бившим 

Психолог јаже да неке врсте поређења нису лоше.

- Нису сва упоређивања лоша. Постоји одређени ниво жеље да не поновите исте грешке и да не дође до раскида као са бившим партнером. Међутим, уколико упоређујете њихове особине и тражите да вас нови партнер третира на исти начин налазите се у проблему - каже Ларкин. 

Како престати?

Негативне мисли које не можете да избаците из главе за последицу могу да имају упадање у анксиозност и депресију. Како објашњавају психолози што више размишљате о бившем партнеру, вероватно ћете тешко преболети ту везу, а ово је неколико начина који могу да вам помогну у томе. 

Пронађите хоби

  • посветите се циљу за који никада нисте успели да остварите
  • више вежбајте, плашите радите све оно што вас чини срећним
  • ослободите се  страхова и идите за својим сновима. 
  • подесите аларм и дозволите себи да 10 или 15 минута током дана размишљате о бившем партнеру, остало време посветите себи 
  • можете да записујете своје мисли, да се препустите машти, али када аларам зазвони одмах прекидате и настављате са својим дневним активностима

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas