Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљиво

Зашто нам се шире зенице када гледамо некога ко нам се свиђа? Објашњење за интересантну појаву

Свиђање може да се покаже на много начина

1655300432_eye-2340806_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Проширене зенице су дуго сматране симболом љубави, али не постоји једно тачно објашњење зашто се то дешава. Дешава се да када гледмао у некога ко нам се допада зенице нам се шире и то не можемо да контролишемо.

Једно од објашњења је да је то  повезано са допамином. Допамин је познат као хормон среће, јер изазива осећај који већина људи повезује са задовољством.  Заједно са допамином, наши очни мишићи примају сигнал из нашег мозга који ствара психолошку реакцију ширења зеница.  Ова "опојна" мешавина хемикалија изазива навалу емоција и ширење зеница када гледате некога кога сматрате привлачним.

Прочитајте још: 6 АФРОДИЗИЈАКА које су користистили стари Грци: Аристотел је бирао сочиво и шафран за ЈАК ЛИБИДО

Зенице које се шире могу да одају наша осећања

Нека истраживања су показала да сматрамо да су људи са већим зеницама привлачнији од оних са мањим зеницама, посебно када су у питању мушкарци који гледају жене. Током студије мушкарци су жену на слици са већим зеницама назвали „лепом“. Ово је била директна супротност слици жене са мањим зеницама, која је доживљавана као „хладна”, преноси Хеалтхлине.

Поширене зенице могу да буду и знак покретања нервног система због допамина, а не нужно зато што некога волите. Наше очи се природно шире у овим ситуацијама због жеље да видимо више и проценимо шта се дешава.

БОНУС ВИДЕО


 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas