Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири разлога зашто пси лижу своје ВЛАСНИКЕ: Један ће вас посебно изненадити

Стручњаци за тумачење понашања паса дали су своје мишљење

1671268597_shutterstock_443728036.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Власници паса навикли су да их њихов љубимац чето лиже током дана. Пси умеју да лизну и непознате људе кад их сретну јер је то један од њихових начина комуникације. Своје власнике ти преслатки четвороножни другари често знају да лижу не само по рукама, већ и по лицу. На тај начин пси најчешће исказују љубав и поштовање према власницима.

Међутим, стручњаци за понашање паса откривају да постоји 4 разлога зашто нас пси лижу, док ветеринари упозоравају да претерано лизање може бити и знак да се ваш љубимац не осећа добро. Зато треба обратити пажњу и у коликој мери се то догађа. Уколико није склон таквом понашању и ођедном вас лиже више него што је уобичајено, најбоље је да посетите ветеринара који ће на основу осталих параметара утврдити да ли је ваш пас здрав. 

1. Исказивање љубави 

Псе лижу мајке док су штенци, па они инстиктивно науче да је то начин да искажу своју љубав и наклоност. Верује се да сам чин лизања код паса ослобађа хормоне среће, који их смирују. Колико ће често пас да вас лиже зависи под његовог расположења, али је и у већини осталих случајева псеће лизање знак љубави и привржености према власнику. 

Прочитајте још: И МАЧКЕ показују знакове анксиозности када чују петарде и ватромет: Ево како им можете помоћи

2. Показивање емпатије 

Још један од разлога зашто вас пси лижу јесте то што покушају да открију како је власник расположен. Пси су веома емпатичне животиње и користе лизање као алат да процене како се власник осећа. Псећи језик има милионе осетљивих нервних завршетака, па приликом лизања покушавају да боље размеју људе. Уколико пас процени да је власник нервозан или нерасположен он ће чин лизања користити како би га умирио и утешио. 

3. Изражавање поверења 

Пси на тај начин исказују поверење и стављају вам до знања да вам верују. Као животиње које су инстиктивно научене да живе у чопору и поштују хијерархију, пас ће вам лизањем показати да сте ви за њега вођа чопора кога он поштује. За псе лизање вође чопора јесте типично понашање које датира из времена када су пси еволуирали од вукова у дивљини. Када би пси лизали свог вођу то би био чин поновног уједињења с њим, али и показивање послушности и оданости.

Прочитајте још: ПЕТАРДЕ И ВАТРОМЕТ: Како да заштитите свог љубимца током празника?

4. Желе вас пробати 

Понекад пас жели да проба укус свог власника, али наравно не у буквалном смислу. Они вас једноставно толико воле да само мирис власника није довољан већ им је потребан и укус па на тај начин сакупљају зној са ваших рукуили лица. Често се догађа и да осете мирис гране који је власнику остао на рукама, што их неодољиво привлачи. Поједине студије спроведене на псима су показале да они осећају укус соли, што би могло објаснити зашто воле да вас лижу док сте ознојени.   

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas