· · Коментари: 0
ПРОЖДРЉИВЦИ

ДА ЛИ ПАС СМЕ ДА ЈЕДЕ хлеб, сир или кикирики? Одговори би вас могли изненадити

Сваки пас је посебан. Величина, тежина, године, раса, колико је активан... све су то фактори који утичу на то коју храну али и количину можете да дате.

1637573271_shutterstock_156129137.jpg
Фото: Shutterstock

Колико пута вам се десило да, док ручате са породицом или грицкате нешто испред телевизора, ваш љубимац дође и упути вам један молећив поглед? Обично се сцена заврши тако што морате да му дате "један гриз". Међутим, постоји читав низ намирница које не смете тек тако да делите са вашим псом.

Хлеб

Бели, ражани, црни, безквасни... сваки долази у обзир. Битно је само да не садржи поједине зачине или рецимо суво грожђе које није добро за псе. И, наравно, битна је умереност.

Прочитајте још: ШТА НИЈЕ У РЕДУ? Породица је купила пса, али је ветеринар ПОЗВАО ПОЛИЦИЈУ чим га је видео (ФОТО)

Млечни производи

Ако пас нема проблема са толеранцијом на лактозу, млеко у малим количинама је у реду. Многи пси обожавају сиреве. И то је у реду, али немојте му давати "јаче и сланије", попут фете или сјеничког. Млади крављи сир је одличан избор. Добро кувана јаја су добра за пробаву. Јогурт је такође дозвољен. На сладолед заборавите. Ни лиз!

Риба

Лосос, шкампи, туњевина, чак и она у конзерви - може. Само треба да је риба добро скувана.

Воће

Влакна, антиоксиданси, минерали, витамини - све то у многим воћкама које можете дати љубимцу. Добро оперите, очистите, скините кору и мање количине су дозвољене. Јабуке, кајсије, банане, боровнице, купине,диње,ананас, манго, кокос, поморанџе, бундева, јагоде, лубенице - може! Грожђе, лимун, лимета, суво грожђе - не може. Трешње избегавајте.

Месо

Као и њихови преци, и пси могу да једу месо. Добро скувано месо богато је протеинима.Исеците га на мање комаде, одстраните кожу и непотребну масноћу. Немојте да додајете сосеве или разне умаке, зачине, јер поједини састојци неће пријати псу. Пилетина (пазите на кошчице), јунетина, говедина, ћуретина - да.

Избегавајте свињетину, сланину, шунку због веће количине соли и масноће. Многи пси обожавају виршле и кобасице или класичне хот догове, и то могу. Али гледајте да то буде што ређе. Превише соли, шећера, адитива није добро ни за наш стомак и здравље, па тако није добро ни за вашег крзненог пријатеља.

Орашасти плодови

Одличан извор протеина али имају доста калорија и тешко се варе. Избегавајте орахе, бадеме, пистаће. Кикирики у љусци - може, али у малим количинама. Као што је кикирики дозвољен, тако је и путер од кикирикија, преноси Апетит.рс.

Кокице, смоки, чипс и слично

Превише соли у грицкалицама може довести до проблема са крвним притиском, срцем, бубрезима. Заборавите на разне слане переце, сланише, помфрит, киселе краставчиће.... С друге стране, кокице - без соли и путера, да!

Поврће

Као и воће, и поврће је препуно витамина, влакана, минерала и антиоксиданата. Свеже поврће, наравно. Конзервирано, због соли - не. Смрзнуто такође може. Листа дозвољеног је дугачка - шаргарепа, броколи, краставац, кељ, карфиол, целер, боранија, зелена салата, парадајз, тиквице...

Чоколада

Многим власницима паса омиљени слаткиш, али за псе никако. Ни млечна, ни бела, ни црна, ни коцкица!

(Б92)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.