· · Коментари: 0

ДА ЛИ СЕ ПАС МОЖЕ ПРЕХЛАДИТИ? Симптоми су готово исти као и код људи, а зима није једини период када се могу разболети

Препознајте ове симптоме и погледајте шта тада требате урадити

1673768585_shutterstock_430326802-pas-prehlada.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Да, ваш љубимац се исто може прехладити, а симптоми су слични људским, али врста прехладе од којих пате пси се разликује од врсте од којих пате људи.
Хладно време није једини период године када постоји опасност од прехладе, али свакако да јесте период када је ризик знатно већи. Пси такође могу да оболе од ове респираторне инфекције. Постоје разлике у врстама вируса и бактерија који инфицирају људе и псе, али симптоми су у основи исти. Ради се о кијању, кашљању, цурењу из носа појачаном сузењу очију…

Прочитајте још: Истраживање разбило чувени мит: Псеће године се не рачунају "пута седам", већ по ОВОЈ ФОРМУЛИ

Врста прехладе од којих пате пси, се разликује од врсте од којих пате људи. До сада није утврђен ни један случај преноса болести са паса на људе, или обратно. Важно је да знамо да разликујемо прехладу од озбиљнијих здравствених проблема које прате исти, и слични клинички знаци. Када је кашаљ у питању, чест узрок може бити обољење познато као „заразни кашаљ паса“ које је карактеристично за одгајивачнице, азиле и објекте где живи већи број паса у не баш идеалним хигијенским условима.

Фото: Схуттерстоцк

Узрочник је вирус, веома се лако преноси и прилично тешко искорењује. Друго, веома опасно обољење које има врло сличне симптоме обичној прехлади је- штенећак. И код ове болести је узрочник виру, а нажалост има велику стопу смртности оболелих паса. Срећом, штенећак се лако превенира, редовном вакцинацијом против заразних болести паса.
Симптоме сличне онима код прехладе, могу да изазову и паразити и гљивичне инфекције. Срчани и плућни црв такође изазивају отежано дисање, слабост и кашаљ. Гљивичне инфекције могу бити изузетно опасне, јер се гљивице настањују у плућима, и изазивају непрестани кашаљ. Оштећује се плућно сткиво и то често доводи до тешких случајева упале плућа. Наравно, на крају треба споменути и алергијске реакције, које се много ређе испољавају на респираторним органима код паса, али не треба их искључивати.

Прочитајте још: Шта се дешава када пас лиже ваше лице: Одговор ће вас ЗАПАЊИТИ!

Уколико пас кија и кашље, али је иначе доброг здравља, и искључе се сва друга озбиљнија обољења, може му се помоћи као и код обичне људске прехладе. Треба му давати веће количине течности, квалитетну храну – може му се давати јача пилећа супа (без костију наравно). Пса треба утоплити и држати у просторији са нешто већом влагом. Како би му се олакшало дисање и прочистили синуси, може се држати у купатилу које је напарено, али без купања. Већина респираторних проблема почињу да нестају већ после неколико дана, али и то је питање имунолошког стања организма. Младим и старијим псима ће сигурно требати нешто више времена за опоравак. Уколико ветеринар утврди постојање неке бактеријске инфекције, биће потребна и примена антибиотика.

Да би се спречила прехлада, поготову у хладним зимским данима, потребно је обезбедити услове живота који ће смањити ризик. Пса треба држати у затвореном, адекватно загрејаном простору. Генерално, сама хладноћа није узрочник прехладе, али прекомерно излагање хладноћи или влаги, може створити ситуацију која ће бактеријама и вирусима омогућити да продру у организам. Чињеница је да је одржавање доброг укупног здравља и имуног система главна превентива од многих болести па тако и прехладе. Псу треба обезбедити довољне количине свеже пијаће воде, здраву храну и смештај који је адекватан његој величини и расним карактеристикама. Уколико пас спада у групу оних који имају предиспозицију за респираторне проблеме, консултујте се са ветеринаром како да предупредите обољење.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.