· · Komentari: 0

DA LI SE PAS MOŽE PREHLADITI? Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a zima nije jedini period kada se mogu razboleti

Prepoznajte ove simptome i pogledajte šta tada trebate uraditi

1673768585_shutterstock_430326802-pas-prehlada.jpg
Photo: Shutterstock

Da, vaš ljubimac se isto može prehladiti, a simptomi su slični ljudskim, ali vrsta prehlade od kojih pate psi se razlikuje od vrste od kojih pate ljudi.
Hladno vreme nije jedini period godine kada postoji opasnost od prehlade, ali svakako da jeste period kada je rizik znatno veći. Psi takođe mogu da obole od ove respiratorne infekcije. Postoje razlike u vrstama virusa i bakterija koji inficiraju ljude i pse, ali simptomi su u osnovi isti. Radi se o kijanju, kašljanju, curenju iz nosa pojačanom suzenju očiju…

Pročitajte još: Istraživanje razbilo čuveni mit: Pseće godine se ne računaju "puta sedam", već po OVOJ FORMULI

Vrsta prehlade od kojih pate psi, se razlikuje od vrste od kojih pate ljudi. Do sada nije utvrđen ni jedan slučaj prenosa bolesti sa pasa na ljude, ili obratno. Važno je da znamo da razlikujemo prehladu od ozbiljnijih zdravstvenih problema koje prate isti, i slični klinički znaci. Kada je kašalj u pitanju, čest uzrok može biti oboljenje poznato kao „zarazni kašalj pasa“ koje je karakteristično za odgajivačnice, azile i objekte gde živi veći broj pasa u ne baš idealnim higijenskim uslovima.

Foto: Shutterstock

Uzročnik je virus, veoma se lako prenosi i prilično teško iskorenjuje. Drugo, veoma opasno oboljenje koje ima vrlo slične simptome običnoj prehladi je- štenećak. I kod ove bolesti je uzročnik viru, a nažalost ima veliku stopu smrtnosti obolelih pasa. Srećom, štenećak se lako prevenira, redovnom vakcinacijom protiv zaraznih bolesti pasa.
Simptome slične onima kod prehlade, mogu da izazovu i paraziti i gljivične infekcije. Srčani i plućni crv takođe izazivaju otežano disanje, slabost i kašalj. Gljivične infekcije mogu biti izuzetno opasne, jer se gljivice nastanjuju u plućima, i izazivaju neprestani kašalj. Oštećuje se plućno stkivo i to često dovodi do teških slučajeva upale pluća. Naravno, na kraju treba spomenuti i alergijske reakcije, koje se mnogo ređe ispoljavaju na respiratornim organima kod pasa, ali ne treba ih isključivati.

Pročitajte još: Šta se dešava kada pas liže vaše lice: Odgovor će vas ZAPANJITI!

Ukoliko pas kija i kašlje, ali je inače dobrog zdravlja, i isključe se sva druga ozbiljnija oboljenja, može mu se pomoći kao i kod obične ljudske prehlade. Treba mu davati veće količine tečnosti, kvalitetnu hranu – može mu se davati jača pileća supa (bez kostiju naravno). Psa treba utopliti i držati u prostoriji sa nešto većom vlagom. Kako bi mu se olakšalo disanje i pročistili sinusi, može se držati u kupatilu koje je napareno, ali bez kupanja. Većina respiratornih problema počinju da nestaju već posle nekoliko dana, ali i to je pitanje imunološkog stanja organizma. Mladim i starijim psima će sigurno trebati nešto više vremena za oporavak. Ukoliko veterinar utvrdi postojanje neke bakterijske infekcije, biće potrebna i primena antibiotika.

Da bi se sprečila prehlada, pogotovu u hladnim zimskim danima, potrebno je obezbediti uslove života koji će smanjiti rizik. Psa treba držati u zatvorenom, adekvatno zagrejanom prostoru. Generalno, sama hladnoća nije uzročnik prehlade, ali prekomerno izlaganje hladnoći ili vlagi, može stvoriti situaciju koja će bakterijama i virusima omogućiti da prodru u organizam. Činjenica je da je održavanje dobrog ukupnog zdravlja i imunog sistema glavna preventiva od mnogih bolesti pa tako i prehlade. Psu treba obezbediti dovoljne količine sveže pijaće vode, zdravu hranu i smeštaj koji je adekvatan njegoj veličini i rasnim karakteristikama. Ukoliko pas spada u grupu onih koji imaju predispoziciju za respiratorne probleme, konsultujte se sa veterinarom kako da predupredite oboljenje.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.