· · Komentari: 0

Kako da pas prevaziće fobije od pojedinih predmeta? Krenite postepeno

Da li ste primetili da se vaš pas čudno reaguje na pojedine predmete iz svog okruženja?

1653486602_animals-2939742_1280.jpg
Foto: Pixabay

Da li ima običaj da pobegne ispod vašeg kreveta kada uključite usisivač, ili da možda laje bez prestanka? Ako je tako, postoji velika šansa da on tako zapravo reaguje iz straha.

Uzroci straha od predmeta kod pasa

Psi mogu razviti fobije od predmeta iz različitih razloga. U najvećem broju slučajeva pas će se nečega plašiti jer mu je to nepoznato. Novogodišnja jelka je dobar primer za to. Vaš pas ne razume vašu potrebu da dekorišete drvo i još manje mu prijaju svetla kojima je obasjano. Osim toga, psi se obično boje predmeta koji proizvode razne zvuke i pokrete, poput dečijih igračaka koje sviraju. Takođe, nepoznata iznenadna buka može biti vrlo neprijatna psu kao što je ona koju stvaraju usisivač ili fen za kosu. Negativno iskustvo sa nekim predmetom može dovesti do toga da ga se pas plaši. Ponekad vlasnik nesvesno nekim predmetom uplaši svog psa i fobija se stvori.

Pročitajte još: Stručnjaci objašnjavaju sva čudna ponašanja MAČAKA: Saznajte šta vaš ljubimac želi i misli u svakom trenutku

Prevazilaženje straha od predmeta

Na svu sreću postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste pomogli svom psu da savlada svoj strah od predmeta u okruženju:

Sklonite date predmete van vidokruga 

Mnoge od predmeta kojih se pas plaši možete skloniti tako da budu nevidljivi. Ako je u pitanju strah od dečije igračke, čuvajte je na višoj polici i dajte je detetu kada pas nije u blizini. Ako je reč o usisivaču, držite ga u ostavi i koristite kada neko od ukućana izvede psa u šetnju.

Odagnajte strah od predmeta poslasticama

Blage vrste strahova se mogu prevazići nagrađivanjem psa poslasticama ako je približi predmetu i istraži ga. Ohrabrite svog ljubimca da priđe usisivaču ili upitnoj igrački dajući mu njegove omiljene poslastice ako je samo znatiželjan u vezi ovih predmeta. Možete pokušati i da predmet okružite poslasticama kako bi mu pas prišao bliže. Ovo možete da radite nekoliko dana za redom kako bi se pas oslobodio u blizini predmeta koji mu zadaje strah.

Pročitajte još: Kakav je cikuls spavanja imaju mačke? Mnogi se pitaju da li hodaju i spavaju

Postepeno smanjite osetljivost vašeg psa na neki predmet

Ako je reč o ozbiljnom strahu, biće vam potrebno malo više truda kako biste ga prevazišli. Važno je da smanjite osetljivost vašeg psa na predmete koje možda morate u svom domu redovno da koristite, odnosno one koje ne možete da sklonite van vidokruga vašeg ljubimca. Prvobitno stavite upitni predmet na sigurnu udaljenost. Ako predmet proizvodi buku, potrebno je da prvo bude ugašen. Neće svaki pas biti dovoljno motivisan poslasticama da priđe nečemu čega se plaši. Pokušajte da ga ohrabrite maženjem i nežnim govorom. Dozvolite psu da sam odluči da li će prići i kad predmetu. Možete ga i ostaviti nekoliko dana na istom mestu kako bi pas imao priliku da shvati da mu neće naneti nikakvo zlo. Tek nakon nekoliko dana ako se pas opustio u okruženju problematičnog predmeta, možete pokušati da ga uključite na kratko. Prestanite ako pas pobegne. Ako ostane u blizini nagradite ga poslasticama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.