· · Коментари: 0

Који знакови показују да је ваш пас уморан, а који да му је само досадно: Разликујте их

Досада и умор изгледају прилично слично када су пси у питању

1674393773_shutterstock_260569115.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Будући да пси и људи не говоре истим језиком, на вама је као на одговорном власнику да протумачите знаке и да на основу добијених информација помогнете свом љубимцу. Баш попут људи, пси могу постати деструктивни када им је досадно или ако су генерално несрећни. Из овог разлога је важно да разликујете псећи умор и досаду, при чему је потребно да сагледате његово целокупно понашање.

Како изгледа пас ком је досадно?

Досада код паса може да се манифестује на различите начине и не личи претерано на људску. Дакле, без лењог лежања на каучу, гласног уздисања и зурења у празно. Врло ретко ће пас показати овакво понашање када му је досадно. Када су пси у питању, досаду карактерише:

  • Копање – копање рупа у дворишту, ископавање ствари испод кревета, гребање тепиха и намештаја
  • Жвакање – опсесивно жвакање ципела, намештаја
  • Лајање – претерано лајање како на укућане, тако и на људе који пролазе крај ваше куће
  • Мешање у ваше послове – буквално забадање носа у све чиме се ви бавите
  • Немир – јурњава за властитим репом, “марширање” по просторији
  • Бекство – хватање прилике за бежањем из стана или дворишта
  • Претерано узбуђење при поздраву – скакање на госте или укућане

Прочитајте још: Да ли пси могу да препознају браћу и сестре? Занимљивост о омиљеном кућном љубимцу

Пре него што закључите да је вашем псу досадно уверите се да не пати од анксиозности услед раздвајања, јер се симптоми једног и другог проблема прилично преклапају. Ако је ваше штене деструктивно само када нисте код куће, то је знак да пати за вама. Решавање досаде је на сву срећу врло једноставно уз нове играчке, одлазак на трчање или шетњу по парку, бацање и хватање штапа или играње са другим псима.

Како изгледа пас који је уморан?

Стручњаци наводе да је нормално да пси спавају половину дана. То дакле није забрињавајуће, осим ако се након спавања не понашају необично. Знаци који помажу да идентификујете умор код пса укључују:

  • Раздражљивост и агресију – пас који је уморан неће имати стрпљења за већину ствари око себе
  • Губитак интересовања – игнорисање позива за излазак из куће или играње, као и прескакање поздрављања члана породице
  • Претерано зевање – знак који и код људи указује на поспаност

Прочитајте још: Повређен пас луталица сам ушетао у ветеринарску амбуланту: Снимак који је многе расплакао (ВИДЕО)

  • Заборављање команди – ако пас једноставно не може да се сети како се извршава команда коју сте му задали, то значи да је уморан
  • Немир – неспособност седења на једном месту

Умор није нерешив проблем. Што би значило да ако се након ноћи за коју сте сигурни да је ваш пас у целости преспавао он и даље понаша сумњиво, односно делује уморно и летаргично требало би да га одведете на преглед код ветеринара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.