· · Коментари: 0
мачка као љубимац

МАЧКА вам уништава ствари по КУЋИ: Ево шта то значи

Шта их наводи да га цепкају на ситне комаде и разносе по целој кући.

1599223058_kitten-3617833_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Ако имате цимерку мачку онда сте се сигурно сусрели са оваквим понашањем, нарочито док је била мало маче. Да бисмо сазнали о чему је реч, обратили смо се стручним ветеринарима за помоћ.

МАЧКЕ И ЊИХОВЕ КАНДЖЕ

Пре свега важно је разумети односе ваше мачке и њених канџи. Иако вашој припитомљеној маци нису потребне њене канџе за лов, она дели исте нагоне са својим дивљим сродницима. Када ходају по равној површини канџе мачака су увучене јер им не требају за држање као приликом пењања.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Колико пута сте изговорили: ЛОША КУЦА! Немате АУТОРИТЕТ или пас нешто ПОРУЧУЈЕ?

Гребање одређених површина представља мачији начин обележавања територије. На овај начин мачке истовремено истежу мишиће леђа и одбрађују своје нокте. Јастучићи на шапама излучују мирис који је јединствен за сваку мачку, што значи да кад нешто загребе мачка на тој површини оставља свој отисак. Осим тога канџе мачкама служе за одбрану, а мачке ко мачке свуда виде потенцијалну претњу, као и могућност за игру.

Гребање одређених површина представља мачији начин обележавања територије.

ДА ЛИ СЕ УНИШТАВАЊЕ ТОАЛЕТ ПАПИРА СМАТРА ЛОШИМ ПОНАШАЊЕМ?

Фото: Пиxабаy

Чак и ако су мачкама скраћене канџе њихов нагон за гребањем не може да се сузбије. Она не постаје аутоматски анђео, већ јој само мало теже иде од руке испољавање своје дивље стране. И није само у питању тоалет папир, већ и све врсте ћилима, тепиха, тапацираног намештаја и других површина на којима се могу оштрити канџе. У том се погледу намеће логично решење – планска поставка места за гребање намењеног мачки.

Прочитајте још: Шта да радите ако вас НАПАДНЕ ПАС: Ево како можете да се одбраните

АЛИ ЗАШТО БАШ ТОАЛЕТ ПАПИР?

Пре свега јер се несметано могу увући у купатило и неометано сецкати на ситне конфете папир све док их не ухватите на делу. С друге стране чин уништавања тоалет паира их подсећа на лов. Мачке осећају извесно задовољство када у својим шапама имају нешто што се са сваким њиховим додиром мења и смањује. Физичке промене шаљу сигнал мачкама да је њихов покушај лова успешан. Тоалет папир их подсећа на птицу, рибу или глодара ког су уловили. Из тог разлога проналазе сатисфакцију у уништавању играчака, катонских кутија и слично.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.