· · Komentari: 0
mačka kao ljubimac

MAČKA vam uništava stvari po KUĆI: Evo šta to znači

Šta ih navodi da ga cepkaju na sitne komade i raznose po celoj kući.

1599223058_kitten-3617833_1280.jpg
Foto: Pixabay

Ako imate cimerku mačku onda ste se sigurno susreli sa ovakvim ponašanjem, naročito dok je bila malo mače. Da bismo saznali o čemu je reč, obratili smo se stručnim veterinarima za pomoć.

MAČKE I NJIHOVE KANDŽE

Pre svega važno je razumeti odnose vaše mačke i njenih kandži. Iako vašoj pripitomljenoj maci nisu potrebne njene kandže za lov, ona deli iste nagone sa svojim divljim srodnicima. Kada hodaju po ravnoj površini kandže mačaka su uvučene jer im ne trebaju za držanje kao prilikom penjanja.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Koliko puta ste izgovorili: LOŠA KUCA! Nemate AUTORITET ili pas nešto PORUČUJE?

Grebanje određenih površina predstavlja mačiji način obeležavanja teritorije. Na ovaj način mačke istovremeno istežu mišiće leđa i odbrađuju svoje nokte. Jastučići na šapama izlučuju miris koji je jedinstven za svaku mačku, što znači da kad nešto zagrebe mačka na toj površini ostavlja svoj otisak. Osim toga kandže mačkama služe za odbranu, a mačke ko mačke svuda vide potencijalnu pretnju, kao i mogućnost za igru.

Grebanje određenih površina predstavlja mačiji način obeležavanja teritorije.

DA LI SE UNIŠTAVANJE TOALET PAPIRA SMATRA LOŠIM PONAŠANJEM?

Foto: Pixabay

Čak i ako su mačkama skraćene kandže njihov nagon za grebanjem ne može da se suzbije. Ona ne postaje automatski anđeo, već joj samo malo teže ide od ruke ispoljavanje svoje divlje strane. I nije samo u pitanju toalet papir, već i sve vrste ćilima, tepiha, tapaciranog nameštaja i drugih površina na kojima se mogu oštriti kandže. U tom se pogledu nameće logično rešenje – planska postavka mesta za grebanje namenjenog mački.

Pročitajte još: Šta da radite ako vas NAPADNE PAS: Evo kako možete da se odbranite

ALI ZAŠTO BAŠ TOALET PAPIR?

Pre svega jer se nesmetano mogu uvući u kupatilo i neometano seckati na sitne konfete papir sve dok ih ne uhvatite na delu. S druge strane čin uništavanja toalet paira ih podseća na lov. Mačke osećaju izvesno zadovoljstvo kada u svojim šapama imaju nešto što se sa svakim njihovim dodirom menja i smanjuje. Fizičke promene šalju signal mačkama da je njihov pokušaj lova uspešan. Toalet papir ih podseća na pticu, ribu ili glodara kog su ulovili. Iz tog razloga pronalaze satisfakciju u uništavanju igračaka, katonskih kutija i slično.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.