· · Коментари: 0

Занимљиве чињенице о псима које зна мали број људи: Ово је најређа врста

Пси су заиста јединствена створења, која су већ хиљадама година верни пратиоци људи

1666094277_rottweiler-g61f66bcb8_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Занимљвости о псима

Псеће обрве су еволуирале како би им пружиле изражајнији поглед

Сви смо упознати са феноменом псећег погледа који може да отопи и најтврђе срце. Међутим, према тврдњама стручњака пси су током година припитомљавања развили посебне мишиће на лицу који су им омогућили да обрве гурају ка унутра и на горе како би боље комуницирали са људима.

Прочитајте још: Истраживања дала одговор: Које су најдуговечније расе паса, а које живе најкраће?

Пси немају функционалне кључне кости

У случају људи, кључне кости су задужене за повезивање рамена са торзом, што није исто и са псима. Код њих лопатице се повезују са остатком тела само мишићима и ткивом. Псеће „кључне кости“ су направљене од хрскавице и не померају се са остатком скелета.

Сви пси имају пупак, али га је често тешко пронаћи

Можда никад нисте видели, ни напипали под прстима псећи пупак, али као и већина сисара и ваш љубимац има „доказ“ да је своје постојање започео у мајчиној утроби. За разлику од људских беба којима лекар направи чворић од пупчане врпце којом су биле везане за мајку, код паса женка која је добила младе зубима пресече ту врпцу и кроз пар дана вишак отпадне остављајући овалан ожиљак на стомаку.

Најстарији пас на свету живео је 29 година и 5 месеци

Аустралијски сточарски пас, по имену Блуи, држи званични Гинисов рекорд за најстаријег пса на свету. Он је усвојен као штене 1901 године и више од 29 године радио је раме уз раме са својим власницима чувајући стоку и овце.

Прочитајте још: Савети који ће вам олакшати проблем: Ево како да уклоните мирис пса из дома

Пси могу да добију опекотине од Сунца

Скоро све врсте паса могу задобити опекотине од Сунца. Међутим, они се кратком и светлом длаком, као и бледом бојом коже су томе најподложнији. Најбољи начин заштите пса од опекотина које може изазвати Сунце је његово склањање у хладовину током најврелијих периода дана.

Чинук је једна од најређих врста паса на свету

Првобитно ова раса је била узгајана у Њу Хемпширу почетком 20. века. Тренутно на свету има свега 125 јединки ове врсте. Годишње се роди само око 150 штенаца чинук расе, што доприноси томе да остају врло ретка пасмина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.