Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимац

Зашто пас јури сопствени реп? Ипак није у питању само игра

Да ли сте приметили ову појаву и код свог пса

1654694639_puppy-5124947_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Када видите свог љубимца да крчи у круг и јури сопствени реп, сигурно ће вам у први мах бити урнебесно смешно.

Међутим, према речима стручњака иако делује забавно, није у питању увек само игра. Чињеница је да пси показују многе облике понашања који ће нас навести да се насмејемо, али и почешемо по глави. Јурњава за властитим репом је једна од тих чудних ствари. Иако је ово обично безопасан начин забаве, понекад овакво понашање открива нешто забрињавајуће.

Зашто пас јури свој реп?

Пас се само игра 

Најчешће у питању је то да је пас превише узбуђен због дешавања која су му се тог дана догодила, због чега ће посегнути за старим добрим окретањем у круг и јурењем свог репа. Ово ће уследити када добије нову играчку или када зна да је време за шетњу. Ово је дакле безазлен разлог који не би требало да вас забрињава.

Пас се осећа узнемирено

Осећај нервозе и анксиозности једнако погађа псе као и њихове власнике. Ако ваш пас зна да следи одлазак код ветеринара или да се ви једноставно спремате за посао, а он остаје сам код куће, могао би изненада почети да се врти у круг и јури свој реп. Стрес је окидач оваквог понашања. Ако је ово разлог, пас ће уједно и тужно цвилети, лајати и уништавати ствари по кући. Пожељно је да се посаветујете са ветеринаром, ако мислите да је овај проблем присутан код вашег љубимца.

Пас можда пати од компулзивног поремећаја 

Многи пси, а посебно пастирске расе имају склоност ка понављајућим облицима понашања. Ово се обично односи на то да ће вам пас по сто пута донети штап да га баците, а он ухвати. То су краткорочна понашања која се сматрају нормалним за псе. Међутим, облици понашања који се понављају почињу да буду проблематични ако ометају нормално функционисање. Ако је ваш пас опседнут окретањем у круг и хватањем свог репа и не можете да урадите ништа да му од тога одвучете пажњу, то је знак да пати од компулзивног поремећаја.

Пас има неки медицински проблем

Када се пас не осећа добро, он може испољити облике понашања који нису карактеристични за њега. Пас који непрестано јури свој реп је један од таквих облика. Овакво понашање може указивати на медицински проблем. Најчешће ради се о проблемима са аналним жлездама, нервним системом, поломљеном кости у репу, алергијама, стањима на кожи и нападима. Ови проблеми захтевају интервенцију ветеринара.

БОНСУ ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas