Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimac

Zašto pas juri sopstveni rep? Ipak nije u pitanju samo igra

Da li ste primetili ovu pojavu i kod svog psa

1654694639_puppy-5124947_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kada vidite svog ljubimca da krči u krug i juri sopstveni rep, sigurno će vam u prvi mah biti urnebesno smešno.

Međutim, prema rečima stručnjaka iako deluje zabavno, nije u pitanju uvek samo igra. Činjenica je da psi pokazuju mnoge oblike ponašanja koji će nas navesti da se nasmejemo, ali i počešemo po glavi. Jurnjava za vlastitim repom je jedna od tih čudnih stvari. Iako je ovo obično bezopasan način zabave, ponekad ovakvo ponašanje otkriva nešto zabrinjavajuće.

Zašto pas juri svoj rep?

Pas se samo igra 

Najčešće u pitanju je to da je pas previše uzbuđen zbog dešavanja koja su mu se tog dana dogodila, zbog čega će posegnuti za starim dobrim okretanjem u krug i jurenjem svog repa. Ovo će uslediti kada dobije novu igračku ili kada zna da je vreme za šetnju. Ovo je dakle bezazlen razlog koji ne bi trebalo da vas zabrinjava.

Pas se oseća uznemireno

Osećaj nervoze i anksioznosti jednako pogađa pse kao i njihove vlasnike. Ako vaš pas zna da sledi odlazak kod veterinara ili da se vi jednostavno spremate za posao, a on ostaje sam kod kuće, mogao bi iznenada početi da se vrti u krug i juri svoj rep. Stres je okidač ovakvog ponašanja. Ako je ovo razlog, pas će ujedno i tužno cvileti, lajati i uništavati stvari po kući. Poželjno je da se posavetujete sa veterinarom, ako mislite da je ovaj problem prisutan kod vašeg ljubimca.

Pas možda pati od kompulzivnog poremećaja 

Mnogi psi, a posebno pastirske rase imaju sklonost ka ponavljajućim oblicima ponašanja. Ovo se obično odnosi na to da će vam pas po sto puta doneti štap da ga bacite, a on uhvati. To su kratkoročna ponašanja koja se smatraju normalnim za pse. Međutim, oblici ponašanja koji se ponavljaju počinju da budu problematični ako ometaju normalno funkcionisanje. Ako je vaš pas opsednut okretanjem u krug i hvatanjem svog repa i ne možete da uradite ništa da mu od toga odvučete pažnju, to je znak da pati od kompulzivnog poremećaja.

Pas ima neki medicinski problem

Kada se pas ne oseća dobro, on može ispoljiti oblike ponašanja koji nisu karakteristični za njega. Pas koji neprestano juri svoj rep je jedan od takvih oblika. Ovakvo ponašanje može ukazivati na medicinski problem. Najčešće radi se o problemima sa analnim žlezdama, nervnim sistemom, polomljenom kosti u repu, alergijama, stanjima na koži i napadima. Ovi problemi zahtevaju intervenciju veterinara.

BONSU VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas