Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 навика које погоршавају акне код одраслих: Штета нам, а нисмо ни свесни

Ако сте мислили да су дани бубуљица иза вас када сте постали одрасли, акне су уобичајене и за одрасле, а неке од ваших навика за негу коже могле би да их узрокују или погоршавају.

1711892498_shutterstock_1868918950.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Отприлике половина жена у 20-им годинама има акне, а тај број се пење и до 35% код жена у 30-им годинама. Такође преовлађује код жена током менопаузе, пиеше Хуфф Пост. Иако су многи фактори ван ваше контроле, можда ц́ете ненамерно погоршати митисере и бубуљице начином на који негујете кожу.

Зашто добијамо акне?

Акне се јављају када се ваше поре зачепе прљавштином, уљем и мртвим ц́елијама коже, што може изазвати беле тачке, митесере и друге врсте бубуљица. У одраслој доби, појаву акни често изазивају флуктуирајуц́и нивои хормона.

Стрес, породична историја акни, одређени лекови и неки производи за кожу и косу такође могу изазвати акне.

Шта може да погорша акне?

Ако имате посла са акнама и не можете да их се решите, дерматолози кажу да би за то могла бити крива ваша рутина неге коже. Ево неколико навика које треба прекинути:

Производи које користите су превише масни

Производи за негу косе, негу коже и шминка са „високим комедогеним индексом“, може изазвати или погоршати акне. Ово укључује предмете који садрже састојке, као што су ши путер, какао путер, петролатум или минерално уље, који могу зачепити поре. Одабир производа без уља или оних који су означени као „некомедогени“ може да смањи избијање бубуљица.

Не туширате се након вежбања

Претерано знојење може изазвати накупљање уља, прљавштине и бактерија на вашој кожи, а то може изазвати акне.

Користите јак пилинг

Кожу третирајте пилингом који је благ и једном недељно, све више од тога може негативно да делује на стање коже.

Не скидате шминку

Спавање са шминком или ношење током тренинга може изазвати појаву акни, јер козметика може зачепити поре, Обавезно оперите лице пре спавања да бисте смањили ризик од избијања.

Користите превише производа за негу коже

За основну рутину неге коже потребна су само три производа: нежно средство за чишц́ење, некомедогена хидратантна крема и крема за сунчање.

Пречесто мењате рутину неге коже

Примамљиво је испробати најновије производе за негу коже, али пречесто мењање ствари такође може иритирати  кожу. Могло би да прође и неколико месеци да ваша кожа реагује на производе, посебно ако користите третмане за акне.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas