Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕПОТА

Како се трајно ОТАРАСИТИ АКНИ? Ево како утиче ХИГИЈЕНА, а како стрес

Црвене флеке, митисери, митесери, болни бубуљице - све ово спада у један неугодан и досадан проблем који се зове акне

1679348786_1675077855_shutterstock_1927100696.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Акне су хронично стање коже у којем лојне жлезде производе прекомерне количине себума, што доводи до зачепљених пора (фоликула длаке). Али зачепљене поре су само почетак. Ова места се могу упалити - идеално место за размножавање бактерија.

Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)

Запамтите да је ово болест, а не само естетски проблем. Дакле, посебно за теже типове, следите савете дерматолога који вам може помоћи у лечењу акни. Ово је често дуготрајан процес, ау неким случајевима можда никада неће нестати. Међутим, увек можете барем олакшати ствари. Дефинитивно можете помоћи себи тако што ћете се фокусирати на факторе на које можете утицати.

Спавајте више и покушајте да смањите стрес

Вероватно вас неће изненадити да су акне следеће на листи проблема који се могу погоршати стресом. Упалу подстичу хормони (као што су кортизол и претходно поменути андрогени) који се производе у великим количинама током стреса, а могу се стимулисати и супстанцама које се производе директно у кожи као одговор на стрес.

Како смањити стрес у свакодневном животу?

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

  • Физичке вежбе су одличан лек за ублажавање стреса. Шетајте редовно, трчите, вежбајте код куће или у теретани, плешите, пливајте, шта год уживате. Стрес се може смањити и аеробном и анаеробном физичком активношћу.
  • Спавајте најмање 7 сати дневно. Не заборавите на његов квалитет. Недовољан и лош сан се сматра главним фактором стреса. 
  • Опустите се уз активности које вам доносе радост.
  • Пробајте различите врсте опуштања као што су медитација или јога.
  • Осети хладноћу. Хладни тушеви могу вам помоћи да смањите ниво хормона стреса кортизола или да повећате ниво серотонина како бисте били у добром расположењу.

Очистите кожу правилно и пажљиво, бирајте козметику  мудро

Подручја акни нису прљава, као што многи мисле, већ су осетљива. Због тога је веома важно да особа са оваквим проблемом води рачуна о правилној, нежној хигијени која не штети осетљивој кожи. 

Како правилно бринути о кожи?

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

  • Не дирајте своје лице више него што је потребно. Не чешите и не прелазите прљавим рукама по лицу – немојте непотребно иритирати бубуљице.
  • У идеалном случају, користите средства за чишћење која су означена као погодна за кожу склону акнама. Никада не можете погрешити ако питате дерматолога или фармацеута за савет. 
  • Немојте користити пилинге и сапуне. Неправилно одабрана козметика може подржати запаљенске процесе. Такође избегавајте етерична уља и козметику на бази уља, јер уље зачепљује поре.
  • Након прања, једноставно осушите лице, немојте га трљати.
  • Покушајте да користите што мање козметике, ограничите се на наношење шминке, коришћење крема.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas