· · Коментари: 0

Да ли је умивање ујутру заправо ШТЕТНО? Ево шта стручњаци мисле

Док је умивање пре спавања неопходно, да ли је потребно понављати поступак током јутарних часова?

1676793508_shutterstock_1690717753-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Прање лица је почетак сваке добре рутине за негу коже и део свакодневног живота једнако као и прање зуба. Оставља вам чист, свеж тен, савршено припремљен за серуме и хидратантне креме.

Вечерње чишћење је неизоставно ако се шминкате. Оно служи за уклањање прљавштине, загађења и уља која се накупљају на кожи током дана. Али како је "скинимализам" (смањивање непотребних производа и корака у вашој рутини) у порасту, и како је фокус на заштити и јачању нежне баријере за негу коже, да ли је чишћење ујутру заиста неопходно? Нарочито ако урадите веома темељно чишћење пре спавања и редовно мењате јастучнице, да ли ваше лице заиста треба поново да се опере или смо сви колективно постали опседнути чистоћом?

Пре неколико месеци, више од 3,3 милиона људи је погледало ТикТок видео у којем је америчка естетичарка Никол Каролинескин@ницолецаролинескин рекла - Немојте умивати лице ујутру. Осим ако немате акне, престаните то да радите. Хвала вам.

Тада је на ТикТок-у настао хаос. У накнадном видео снимку, одговарајући на опсежну дебату коју је покренуо њен вирални клип, она је појаснила да „превише удаљава кожу од њене природне баријере, нарушава кисели омотач и природни микробиом ваше коже“ и додала - Ако кожу ноћу правилно очистите, можете је само испрати ујутру хладном водом.

Др Анита Стрнхем МД је основала бренд за негу коже "Децрее" са циљем да се демистификује индустрија лепоте која је често збуњујућа за потрошаче. Сваки од производа је јасно означен са АМ или ПМ - или обоје - у зависности од тога за које је доба дана намењен. Иако је докторка критички настројена према прекомерном чишћењу, она тврди да је јутарње чишћење ипак кључно за здраву кожу.

- Ваше јутарње чишћење треба да буде лагано, хидратантно и балансирајуће. Добро средство за чишћење у ово доба дана је суштински "припремни" корак, да бисте очували кожу. Ваша кожа има витални посао, делује као "штит од животне средине", каже нам она.

- Ово чишћење такође уклања остатке зачепљења пора преко ноћи, вишак уља и остатке који су се можда накупили преко ноћи. Када је кожа очишћена, ваш дневни серум ће продрети дубље и деловати ефикасније.

Док је здрава баријера важна да би кожа изгледала и осећала се најбоље, Стурнхем верује да ће добро средство за чишћење коже то подржати, а не ометати, и да је оно чишћење оно што изазива проблеме у ствари неправилно.

- Највећи проблеми које видим су људи који превише чисте своју кожу изводећи кораке као што су двоструко чишћење, рибање, претеривање са четкама за лице и коришћење оштрих, ексфолиативних средстава за чишћење- каже она.

- Прекомерно чишћење може избрисати заштитни слој који се зове епидермис, што доводи до црвенила, сувоће и осетљивости.

Оно што тражите је средство за чишћење довољно лагано за јутарњу употребу. Стрнхем препоручује избегавање пенастих средстава за чишћење која су богата сулфатима, који могу да исуше кожу, и препоручује коришћење хидрататора као што су ружина вода, алоја и екстракти алги. Док ваше вечерње средство за чишћење мора бити довољно снажно да уклони шминку, СПФ и још много тога, ово јутарње средство за чишћење би требало више да буде нежно освежавање вашег тена.

Дерматолошкиња Ема Крејторн каже да је важно имати на уму и тип коже приликом одабира.

- За јутро увек препоручујем нежан производ који ће очистити кожу, али има ефикасне састојке за контролу баријере како би се избегло исушивање или иритација коже. За неке пацијенте волим синтетичке детерџенте у плочицама, за друге који се боре против акни користим средства за чишћење са салицилном киселином, а за треће то морају бити кремасти производи са глицерином, церамидима или хијалуронском киселином. Када утврдите свој тип коже, он ће вам сузити опције.

Ако дође до било какве реакције, само престаните

- Не чекајте да се ваша кожа 'навикне на средство за чишћење' - упозорава Крејторн. Уместо тога, ради се о формули за свакодневну употребу која вашу кожу чини срећном, здравом и хидрираном.

- Мислим да је генерално нега коже постала прекомпликована до те мере да је збуњујућа. Циљ је разумети вашу кожу, а затим пронаћи право средство за чишћење и држати га се - закључује докторка.

Бонус видео:

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.