· · Коментари: 0
здравље коже

Да, ШМИНКА ИМА РОК ТРАЈАЊА: Имамо ОДГОВОРЕ на питања колико смемо да је користимо

Често то заборављамо.

1603183028_Depositphotos_252967770_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Трудимо се да негујемо кожу, а онда заборавимо да погледамо колико траје шминка коју свакодневно наносимо на лице.

На бочицама шминке није написан рок онако како смо то навикли да виђамо на другим производима. У овом случају рок се налази углавном на декларацији која је на полеђини паковања. Видећете симбол мале отворене кутијице са бројевима 3,12, 18 и 24. Они управо означавају месеце колико можете користити шминку од дана када производ отворите.

Прочитајте још: Ако имате СМЕЂЕ ОЧИ ово су СЕНКЕ за вас: Углавном се прави грешка

Рок трајања шминке према месецима:

Маскара

С озбриом на то да је маскара производ који најчешће отварамо (када немамо времена за сву шминку истакнемо бар трепавице) она ће нам најкраће и трајати јер приликом свакодневног отварања улазу ваздух и разне бактерије које не би смеле да се нађу на нашим очима. Маскару не би требало користити дуже од 3 месеца.

Оловка за очи

Оловке имају дуг век трајања и до 2 године. Требало би да извдојите неколико секудни и нарежете је пре сваког наношења, на овај начин се могуће нечистоће отклањају, а и лепше ћете је нанети.

Течни ајлајнер

Не би га требало корисити након 6 месеци од отварања. Он се не нарезује, отвара се стално, тако може да покупи бактерије, а с обзиром на то да су очи осетљиве, овде посебно треба обратити пажњу на рок трајања.

Прочитајте још: Ове састојке сигурно имате код куће: Једноставна МАСКА за ОШТЕЋЕНУ КОСУ

Течни пудер

Пудере у течном стању након 12 месеци треба да баците, мада се они углавном потроше и много пре тога. Уколико је пормењена његова текстура и мирис место му је у канти.

Камени пудери, руменила, бронзери и сенке за очи

Уз правилну употребу ове врсте шминке могу трајати и до 2 године. То подразумева да редовно чистити четкице којима их наносите. На овај начин спречићете ширење бактерија са четкица на шминку.

Прочитајте још: ПРАКТИЧАН је, али зашто не би био и ЛЕП? Пратите ТРИ правила када бирате КИШНИ МАНТИЛ

Кармини

Кармине сви најдуже чувамо. Често купимо неке нијансе које намажемо неколико пута и заборавимо их, њих дефититивно ако стоје дуже од годину дана треба бацити. Неотворен може трајати и до три године, али чим отворите рок трајања се смањује. Годину, годину и по дана од отварања је оптимално за коришћење.

Сјајеви за усне

Они трају краће од кармина због текстуре. Не дуже од 12 месеци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.