Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да се решите напорних тамних флека које остају након акни?

Кад год добијете бубуљицу, вероватно желите да брзо зацели. Али понекад, флеке од акни остављају тамни траг на вашој кожи чак и након што бубуљица нестане. Ово је фрустрирајуће, али није неуобичајено. Уклањање ових тамних мрља на кожи почиње разумевањем шта их узрокује.

1649090669_woman-g5f3e0d14b_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када се бубуљица појави на вашој кожи, то је технички - облик упале. И док ваша кожа зацељује и формирају се нове ћелије коже, могуће је да ћелије које се шаљу да помогну у обнављању глатке површине ваше коже садрже превише меланина. Меланин је оно што вашој кожи даје боју, а када одређене ћелије имају више меланина од других, резултат је тамнији део коже. Ово се назива пост-инфламаторна хиперпигментација.

Прочитајте још: Да ли правите ове грешке када чешљате косу? Доносе више штете него користи

Тамне мрље или ожиљци?

Лечење тамних мрља од акни се разликује од лечења ожиљака од акни. Ожиљке је тешко у потпуности уклонити, и иако могу да избледе током времена, обично остају видљиви. С друге стране, тамне мрље од акни су на површини ваше коже. Оне не указују на дуготрајно оштећење ћелија коже, пора или фоликула. Могу потрајати, али тамне мрље временом постају светлије и на крају потпуно нестану. Може проћи од 3 месеца до 2 године да нестану из вида.

То не значи да морате да чекате заувек у нади да ће ваше тамне мрље избледети. Постоји много природних рецепата, па чак и дерматолошких третмана којих можете покушати да их се брже решите.

Решите се тамних мрља сами природним средствима

Ако желите да лечите пост-инфламаторну хиперпигментацију, можете почети са кућним препаратима.

Витамин Ц
Лимунов сок је богат витамином Ц, који може посветлити кожу и уједначити тон коже. Показало се да је витамин Ц као ефикасан агенс за депигментацију који смањује стварање меланина.

Алое вера
Ако погледате на мрежи, наћи ћете многе љубитеље употребе алое вере за лечење тамних флека од акни. Истина је да је алоја изузетно лековито средство, посебно када је у питању ваша кожа.

Екстракт семенки грејпфрута
Екстракт семена грожђа је још један природни производ који може помоћи у осветљавању тамних мрља.

Заштита од сунца
Према истраживању лечење било каквих тамних флека треба да почне рутином заштите од сунца. Ношење креме за сунчање са заштитним фактором од најмање 30 сваког дана, без обзира да ли је дан облачан или не, помоћи ће да се спречи веће оштећења коже.

Уклањање тамних мрља козметичким третманима: 

Хемијски пилинг
Хемијски пилинг се ради како би се уклониле оштећене ћелије коже и открила кожа испод ње која изгледа млађе. Хемијски пилинг подразумева наношење јаког раствора на ваше лице. Кора се затим уклања, узимајући слојеве ћелија коже заједно са њом.

Ласерско обнављање површине
Ласерско обнављање коже користи различите врсте ласера ​​за уклањање мртве коже са вашег лица, истовремено подстичући нове ћелије да расту у дубљим слојевима ваше коже. Ласери могу бити начин за разбијање ожиљног ткива и исправљање тамних мрља узрокованих акнама.

Обавезно наносите крему за сунчање сваки дан као део ваше рутине лепоте.

Када посетити доктора

Ако откријете да често развијате тамне мрље и да их на лицу имате све више и више у односу на раније, време је да посетите вашег лекара! 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

 

 

 


 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas