· · Коментари: 0
кожа

ПЕТ неочекиваних узрочника АКНИ

Акне нису само добро познат пратилац пубертета.

1615741500_Depositphotos_209619920_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ова неугодна (често и болна појава) све чешће се бележи и код жена у зрелом добу, а стрес, неадекватна исхрана, флуктације хормона, као и вишесатно ношење маске типични су окидачи. Искуство показује да се акне – према статистикама  – јављају код више од 85% особа у неком тренутку живота. Заправо, 50% двадесетогодишњака, 30% тридесетогодишњака и 25% четрдесетогодишњака суочава се с овим проблемом. Но, многи  нису ни свесни одакле све вреба „опасност“, односно који су то неочекивани узрочници акни.

Прочитајте још: Одишу свежином и пролећем: Испробајте ових 5 моћних модних детаља у марту (ФОТО)

Зашто настају акне?

Уклањање длака

Понекад  неодговарјућа техника за уклањање длачица изазива појаву акни. На пример, дермапланинг (третман ексфолијације који се ради бријачем) сјајан је начин за уклањање ситних и меких длачица на лицу. Међутим, ако је ваша кожа масна, или уколико имате акутне акне на лицу, овај поступак може да услови прекомерну продукцију себума и додатну иритацију, те тако и појаву још већег броја акни. У том случају, ласерско уклањаје длачица боља је опција.

Мобилни телефон
Када сте последњи пут очистили екран свог мобилног телефона? Судећи према резултатима истраживања, на мобилном телефону може се наћи чак десет пута већа концентрација бактерија него на тоалетној дасци. Дакле, сваки пут када прислоните телефон на ухо, ви у основи излажете кожу штетном утицају бактерија с вашег телефона. А то такође може да буде окидач за појаву акни.

Нечиста јастучница

Једно питање: колико често мењате јастучницу? Имајте на уму да бактерије могу да се сакупљају и у тканини, те је најбоље да то чините једном недељно. Заправо, потрудите се да вам то пређе у навику!

Препарати за косу

Одређене материје у саставу ових препарата сјајне су за власи. Но, оне истовремено могу да наруше природну равнотежу у кожи дуж линије раста косе, као и на врату, раменима и леђима. Потражите средства за негу и обликовање косе с материјама које су изразито благе према кожи.

Прочитајте још: "Мода је пролазна, али је стил вечан": Ове савете Коко Шанел морате да примените

Квалитет сна

Симптоми одређених обољења коже, попут екцема, погоршавају се уколико вам је сан нарушен. Исто важи и за појаву акни. Постарајте се да ваш ноћни сан траје од седам до девет сати, колико препоручују и струњаци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.