Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Веровали или не, ово је 10 делова тела које већина људи занемарује док се тушира

Узмите ово у обзир следећи пут када кренете да се туширате

1661422284_pexels-sora-shimazaki-5938292.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Туширање након бесконачно дугог дана или ујутру део је свакодневне рутине за многе од нас. И док постоји много контрадикторних савета око купања – колико често то треба да се ради или колико топла вода треба да буде – често заборављамо на још један део нашег вољеног ритуала: да ли перемо све делове тела како треба?

Добра хигијена почиње прањем тела на прави начин. И иако постоје делови тела које заправо можете ређе да перете, другима је потребно више неге него што можете да им пружите. Наставите да читате да бисте сазнали 10 делова тела које треба редовно да перете да би били чисти, свежи и без потенцијално штетних бактерија.

Скалп

Можда често перете косу, али колико пажње посвец́ујете свом скалпу? Иако није неопходно да се купате свакодневно, важно је да свакодневно масирате власиште топлом водом како бисте избегли накупљање мртвих ц́елија коже које могу довести до перути и свраба.

Леђа

Иако вам се леђа поквасе док стојите под тушем, потребно им је више пажње него што им вероватно придајете. Користите четку, сунђер за купање за пилинг или луфу најмање два до три пута недељно да бисте смањили ризик од инфекција коже и меких ткива.

Испод ноктију

Знате да треба да оперете руке након коришц́ења тоалета, кијања, пре и после кувања, итд. Али ако не очистите подручје испод ноктију, само ц́ете обавити пола посла. Нарочито ако су вам нокти дуги, можете навлажити вату топлом водом са сапуном и очистити подручје и нежно уклонити бактерије и остатке.

Подручје иза ушију

Ово подручје је пуно лојних жлезда које луче себум. Себум пружа идеално окружење за развој клица и бактерија и ако се не чисти свакодневно, може почети да производи непријатне мирисе.

Прочитајте још: Одржите препланули тен недељама након одмора: Кључ је у два мала корака

Стопала

Многи људи мисле да се стопала под тушем чисте само тако што сапун и вода клизе низ тело, што није случај. Важно је не само да оперете ноге, вец́ и да их изрибате добро посебно ако се јако знојите, а још више ако не носите чарапе или носите само сандале или јапанке. Не заборавите на подручја између прстију.

Пупак

Пупак је једно је од омиљених места за клице и бактерије. Очистите подручје свакодневно ватом намоченом у топлу воду са сапуном или алкохолом. Ако имате и пирсинг, још је важније да редовно перете пупак како бисте избегли могуц́е инфекције.

Језик

Када чујете „орална хигијена“ можда мислите само на своје зубе и десни, али језик је такође део једначине. Језик има много малих избочина које могу да садрже бактерије, што доводи до лошег задаха, па чак и каријеса ако се не чисти редовно. Зато не заборавите да оперете језик четкицом за зубе.

Врат

Задњи део врата је изложен зноју, посебно ако имате дугу косу или ако често вежбате, што га чини идеалним окружењем за развој бактерија. Перите врат свакодневно благим сапуном и топлом, влажном крпом за прање или сунђером.

Прочитајте још: Дерматолошкиња поделила злата вредан савет: Урадите само једну ствар током туширања и нећете имати проблема са непријатним мирисом зноја

Осетљиво подручје

Довољно је опрати осетљиво подручје једном дневно, јер се тако ослобађамо зноја и секрета, одржавајуц́и равнотежу вагине. Сунђер се мора избегавати јер је он легло клица. Такође, важно је избегавати гелове за туширање са парфемима, попут оних које користимо за остатак тела, а за осетљиво место дајемо предност специјалним сапунима. Како вагина има свој природни систем за чишц́ење, она даје посебну подршку околном подручју које је колонизовано клицама и много лакше изазива инфекцију уринарног тракта.

Лактови

Лактови су један од делова тела који у свакодневном животу често долазе у контакт са прљавим површинама (пултови, радни столови, столови у ресторанима), а да тога нисмо ни свесни. Сува кожа у овој области може бити склона малим пукотинама, које заузврат могу постати улазне тачке за бактерије, што доводи до инфекција коже.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas