Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАЖЊА

АНАЛИЗА ПРАШИНЕ: Просечно 9.000 различитих микроорганизама живи у нашим домовима

Анализирана прашина из 1.200 домаћинстава.

1605001211_Depositphotos_6858110_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Прашина у нашим домовима садржи у просеку 9.000 различитих врста микроба, резултати су једног истраживања.

Истраживачи са Универзитета Колорадо у Болдеру анализирали су прашину из 1.200 домаћинстава широм САД.

Они су открили да се типови бактерија и гљивица разликују у зависности од тога где се кућа налази, ко у њој живи и да ли у кући бораве кућни љубимци.

Доктор Ноа Фијерер, професор екологије и еволутивне биологије, који је провео истраживања, рекао је да се ради о основној природној историји.

- Ми већ извесно време знамо да у нашим домовима живе микроби. Сада анализирамо њихово варирање у различитим стаништима - рекао је он.

Прочитајте још: Због ових разлога кућа ИЗГЛЕДА НЕУРЕДНО: Мање је више и у овом случају

Волонтери из 1.200 кућа из САД послали су узорке прашине истраживачима. Они су скупљали прашину и прљавштину са ивице изнад врата, што је део који се обично занемари приликом чишћења.

Фото: Депозит

Генетском анализом утврђено је да у просечном домаћинству живи више од 2.000 различитих гљивица, укључујући апсергилус, пеницилијум, алтернарију и фусаријум.

Ипак, тачан састав гљивичног екосистема зависио је од локације куће.

- Већина гљивица које видимо у кући долазе из подручја ван куће. Оне у кућу улазе преко наше одеће, или кроз отворене прозоре и врата - рекао је Фијерер.

Прочитајте још: Често заборављамо: Када сте последњи пут очистили КАНТУ ЗА СМЕЋЕ

Такође, утврђено је да у просечном домаћинству има око 7.000 различитих типова бактерија, у зависности од тога ко живи у кући. 

Примећене су различите бактерије ако у кући живе само мушкарци или само жене или ако има и кућних љубимаца. 

Фијерер је рекао да људи уопште не треба да брину због постојања микроба у кући јер су они потпуно безопасни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas