· · Коментари: 0
ВРТНЕ ГАРНИТУРЕ

Како да очистите БАШТЕНСКИ НАМЕШТАЈ од пластике, трске, дрвета или гвожђа: За алуминијум СИРЋЕ је решење!

Време је да размислите о изношењу баштанског намештаја напоље

1618987394_garden-4325782_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Полако долази тренутак када на терасу и у башту износимо баштенски намештај да уживамо у сунцу и свежем ваздуху. Свако бира врсту ових предмета за одмор према свом укусу, али је најважније да се баштенски намештај пре употребе заштити од неповољних временских услова како би што лепше изгледао и што дуже трајао.

Одржавање није тешко, само треба да следите неколико правила.

Основно гласи: посао почните када напољу нема влаге, али немојте радити ни на сунцу.

Прање

Сваку од ваших вртних гарнитура, који год материјал да је у питању, најпре треба добро опрати. Учините то благим детерџентом, избегавајте јака хемијска средства. За ситније пукотине можете користити и четкицу за зубе. Исперите чистом водом, али никако хидрауличним цревом, које може оштетити намештај. На крају, пребришите сувом крпом и пустите да се осуши.

Намештај од тврдог дрвета

Најчешће је од храста, букве, ораха и тиковине. Ако је на сунцу, може да избледи; на киши добија пукотине. Након темељног прања мора бити апсолутно сув пре третмана специјалним уљем за сваку врсту дрвета. Добро га промешајте пре употребе. Нанесите га четком, крпом или ваљком и сачекајте 15-20 минута да упије. Кад дрво престане да упија уље, вишак отклоните чистом упијајућом крпом. На крају га меком крпом изгланцајте, да добије сјај.

Често се на овом намештају појаве плесан и гљивице у виду тамних и готово црних мрља. Постоје специјална средства за њихово уклањање, а ако је намештај и даље прљав, поступак поновите неколико пута. Можете такве делове чистити и водом у којој има хлора, крајње средство је брусни папир, којим ћете доћи до здравог дрвета. Тад нанесите одговарајуће уље.

Ратан гарнитуре

И природни и вештачки ратан не само што је леп већ је веома јак и флексибилан материјали, добро одолева варијацијама температуре и влажности.

По цени су приступачни. Синтетички полиратан довољно је да оперете и осушите, с природним ратаном од тропских биљака морате да будете опрезнији. Најпре уклоните блато или маховину четком са тврђим влакнима или чак усисивачем. Након што га добро оцеђеном крпом и детерџентом оперете, сушење крпом је довољно.

Трска и бамбус

Мана му је што је склон да се изобличи од употребе или од влаге. Многи га просто обоје бојом за дрво. Они који воле природну боју трске и бамбуса, након што их добро оперу меким четкама, прибегавају заштити лаковима за дрво. Не сијају превише, дају утисак природности, али се поступак мора понављати сваке године.

Намештај од алуминијума

Најбоље је након прања помешати једнаку количину сирћета и воде како би се направио раствор за чишћење мрља насталих природним или вештачким путем. Добар је жичани сунђер којим се рибају метални делови, онда се обичним цревом за воду спере сирће. Након доброг сушења постоје и пасте за полирање, послужиће и средство за полирање аутомобила за изузетан сјај.

Ковано гвожђе

Предиван материјал, божанствено изгледа у баштама, али је склон рђи и корозији. Ако га нисте добро чували током зиме, мораћете да га прво ишмирглате на местима где се појавила рђа, нанесете заштитни прајмер и на крају најмање два слоја трајне боје емајла.

Премази треба да буду танки, а након бојења препоручује се восак за гвожђе. Допринеће да намештај мање скупља прашину и прљавштину.

Пластични намештај

Најјефтинији је и најлакше се и одржава. Лаган је, лако се пере, а кад се пластика одере или пукне... правац у продавницу!

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.