· · Komentari: 0
VRTNE GARNITURE

Kako da očistite BAŠTENSKI NAMEŠTAJ od plastike, trske, drveta ili gvožđa: Za aluminijum SIRĆE je rešenje!

Vreme je da razmislite o iznošenju baštanskog nameštaja napolje

1618987394_garden-4325782_640.jpg
Foto: Pixabay

Polako dolazi trenutak kada na terasu i u baštu iznosimo baštenski nameštaj da uživamo u suncu i svežem vazduhu. Svako bira vrstu ovih predmeta za odmor prema svom ukusu, ali je najvažnije da se baštenski nameštaj pre upotrebe zaštiti od nepovoljnih vremenskih uslova kako bi što lepše izgledao i što duže trajao.

Održavanje nije teško, samo treba da sledite nekoliko pravila.

Osnovno glasi: posao počnite kada napolju nema vlage, ali nemojte raditi ni na suncu.

Pranje

Svaku od vaših vrtnih garnitura, koji god materijal da je u pitanju, najpre treba dobro oprati. Učinite to blagim deterdžentom, izbegavajte jaka hemijska sredstva. Za sitnije pukotine možete koristiti i četkicu za zube. Isperite čistom vodom, ali nikako hidrauličnim crevom, koje može oštetiti nameštaj. Na kraju, prebrišite suvom krpom i pustite da se osuši.

Nameštaj od tvrdog drveta

Najčešće je od hrasta, bukve, oraha i tikovine. Ako je na suncu, može da izbledi; na kiši dobija pukotine. Nakon temeljnog pranja mora biti apsolutno suv pre tretmana specijalnim uljem za svaku vrstu drveta. Dobro ga promešajte pre upotrebe. Nanesite ga četkom, krpom ili valjkom i sačekajte 15-20 minuta da upije. Kad drvo prestane da upija ulje, višak otklonite čistom upijajućom krpom. Na kraju ga mekom krpom izglancajte, da dobije sjaj.

Često se na ovom nameštaju pojave plesan i gljivice u vidu tamnih i gotovo crnih mrlja. Postoje specijalna sredstva za njihovo uklanjanje, a ako je nameštaj i dalje prljav, postupak ponovite nekoliko puta. Možete takve delove čistiti i vodom u kojoj ima hlora, krajnje sredstvo je brusni papir, kojim ćete doći do zdravog drveta. Tad nanesite odgovarajuće ulje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KONGO (@kongo.br)

Ratan garniture

I prirodni i veštački ratan ne samo što je lep već je veoma jak i fleksibilan materijali, dobro odoleva varijacijama temperature i vlažnosti.

Po ceni su pristupačni. Sintetički poliratan dovoljno je da operete i osušite, s prirodnim ratanom od tropskih biljaka morate da budete oprezniji. Najpre uklonite blato ili mahovinu četkom sa tvrđim vlaknima ili čak usisivačem. Nakon što ga dobro oceđenom krpom i deterdžentom operete, sušenje krpom je dovoljno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trastu's (@trastus1)

Trska i bambus

Mana mu je što je sklon da se izobliči od upotrebe ili od vlage. Mnogi ga prosto oboje bojom za drvo. Oni koji vole prirodnu boju trske i bambusa, nakon što ih dobro operu mekim četkama, pribegavaju zaštiti lakovima za drvo. Ne sijaju previše, daju utisak prirodnosti, ali se postupak mora ponavljati svake godine.

Nameštaj od aluminijuma

Najbolje je nakon pranja pomešati jednaku količinu sirćeta i vode kako bi se napravio rastvor za čišćenje mrlja nastalih prirodnim ili veštačkim putem. Dobar je žičani sunđer kojim se ribaju metalni delovi, onda se običnim crevom za vodu spere sirće. Nakon dobrog sušenja postoje i paste za poliranje, poslužiće i sredstvo za poliranje automobila za izuzetan sjaj.

Kovano gvožđe

Predivan materijal, božanstveno izgleda u baštama, ali je sklon rđi i koroziji. Ako ga niste dobro čuvali tokom zime, moraćete da ga prvo išmirglate na mestima gde se pojavila rđa, nanesete zaštitni prajmer i na kraju najmanje dva sloja trajne boje emajla.

Premazi treba da budu tanki, a nakon bojenja preporučuje se vosak za gvožđe. Doprineće da nameštaj manje skuplja prašinu i prljavštinu.

Plastični nameštaj

Najjeftiniji je i najlakše se i održava. Lagan je, lako se pere, a kad se plastika odere ili pukne... pravac u prodavnicu!

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.