Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Комплетан водич за сортирање веша пре прања који ће вам ОЛАКШАТИ ЖИВОТ

Да ли сортирате веш пре прања или га сматрате апсолутно непотребним и перете све заједно?

1668941056_c8631f633bbc461bdabe630087e54014ceb15fcd.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Ако желите да ваше ствари буду дуже у добром стању, онда је сортирање веша дефинитивно паметно решење. Али да ли знате како да то урадите како треба? Бићете изненађени...

Први корак је читање етикета

Ако већ имате искуства у одржавању домаћинства, можда мислите да не морате да читате етикете. У већини случајева јесу, али зашто их не прочитати барем да бисте били сигурни да су ваше акције исправне. Етикете обично садрже разне корисне информације, као што су препоручена температура прања и сушења, препоручени тип циклуса и да ли се производ може хемијско чистити.

Прочитајте још: Важна правила приликом уређења ГАРСОЊЕРА: Обратите пажњу на то где одлажете ствари

Ово је посебно важно при прању нових ствари, јер не знате како ће поднети ваш уобичајени ритуал прања. Не желите да се ваша нова хаљина скупља након прања, зар не?

Генерално, пре прања, препоручује се сортирање веша по боји

Након што прочитате информације на етикети, почните да сортирате веш у зависности од захтева прања. Не заборавите да ако веш није прљав, онда је боље да га оперете на температури испод максимума. Тако ће ствари дуже изгледати нове, тако да је то дефинитивно одлична идеја, а да не помињемо да је прање на ниским температурама еколошки прихватљиво.

Сортирај по боји

Многи људи не сортирају веш по боји, и у реду је ако вам је сва одећа отприлике исте боје или барем не црно-бела. Али генерално, пре прања, препоручује се сортирање веша по боји.

Прочитајте још: Ослободите простор у ОРМАРУ за зимску одећу уз пар једноставних ТРИКОВА

У првој гомили сакупите беле ствари, можете им додати ствари у светлим пастелним и сивим нијансама. У другој гомили сакупите ствари у црној боји, можете им додати тамно смеђе, тамно плаве и тамно сиве ствари. У трећој само обојене ствари. Ако имате велику породицу и много одеће, можете ићи још даље и поделити постељину у групе по боји: једна је светле боје, а друга тамна. Ако не, онда их можете опрати заједно.

Сортирај према врсти тканине

Боја није једини критеријум који треба узети у обзир при сортирању веша. Врста тканине такође игра важну улогу.

На пример, тексас и памук су прилично густ материјал и могу се прати у интензивнијем циклусу, док синтетичке и деликатне тканине захтевају нежнији циклус прања. Посебно осетљиве тканине попут чипканог доњег веша и слично могу се прати у мрежастој врећици. Још један важан детаљ је да за неке тканине не можете користити балзам. Регенератор се може користити за већину ствари, али га је строго забрањено користити за испирање предмета као што су функционална спортска одећа, одећа на отвореном и још неки предмети. Такву одећу треба прати одвојено, пожељно користећи посебан детерџент.

Прочитајте још: Фенг шуи ПРАВИЛА за распоред намештаја у кући: Привуците благостање и срећу

Друга врста тканине која не подноси добро климатизацију су пешкири, кухињске салвете и слично. Главни разлог за то је чињеница да омекшивач смањује њихова упијајућа својства, што је њихова основна намена. Да би ваши пешкири и кухињске салвете радили, перите их без омекшивача.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas