Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
квалитет

Куповина живота! Персијски тепих уноси дашак ЛУКСУЗА у сваки дом, а ОВО су правила одржавања! (ФОТО)

Прва асоцијација бити чувени персијски теписи, а како и не би, када су раскошни, живописни, луксузни и очаравајуће лепи.

1628845899_Depositphotos_8741617_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Ко није пожелео да има персијски тепих? Персијски тепих је синоним за скупоценост, трајност и квалитет. Израђују се вековима, а најстарији тепих ове врсте, који се данас чува у музеју у Санкт Петерсбургу, датира из 5. века п.н.е.

Прочитајте још: Модеран дом: УГАОНИ и КОЦКАСТИ прозори су тренд који је дошао да остане! (ФОТО)

Незаборавна куповина

Цена персијског тепиха?

Цене нових персијских тепиха варирају у зависности од величине, али углавном их не можете пронаћи испод 1.000 евра, а неки сежу и до пар хиљада евра. Мој савет је да погледате на сајтовима где се продају половне ствари, јер често можете налетети на леп примерак, уколико умете да га препознате. Стазицу која иде поред кревета, успела сам да нађем за 150 евра.

Питате се због чега је цена вртоглава?

Персијски теписи се праве искључиво ручно и од природних материјала. За њихову израду користи се свила, памук или 100% вуна. Свилене нити су изузетно танке, а персијски теписи се израђују ручно, од почетка до краја. Број чворова које треба уткати у потку зависи од величине самог тепиха, а имајући на уму колико су танке нити свиленог конца, за израду могу бити потребне и године. Памучни теписи су тек за нијансу повољнији од свилених, који су најскупљи. 
Не постоје два иста персијска тепиха, сваки је уникат. 

Најцењенији су теписи из места Керман, Табриз, Наин, Исфахан и Касхан, који су познати по производњи персијских тепиха.

Како се одржавају?

Како би персијски тепих дуго година задржао свој сјај и квалитет, неопходно га је редовно и правилно одржавати. 

Персијске тепихе не треба усисавати. Чишћење је пожељно вршити метлом са меким влакнима.

Истресање тепиха спада у регуларне радње које су припрема за прање тепиха, у циљу ослобађања од прашине и других нечистоћа. Међутим, са истресањем персијског тепиха потребан је посебан опрез. Можете га истресати, али не често и никако на директној сунчевој светлости. 

Уколико имате флеку на тепиху, третирајте га искључиво хладном водом и будите изузетно пажљиви! Хемијска средства која користите треба да буду намењена искључиво за персијске тепихе, а четке треба да буду меке. Идеалне су четке направљене од коњске длаке.

Приликом прања можете у воду додати мало сирћета, како бисте освежили боје тепиха. Ако направите флеку, након њеног уклањања тепих осушите феном, али никако директно. Прво га заштитите танком тканином, а након сушења влакна расчешљајте прстима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas