· · Komentari: 0
kvalitet

Kupovina života! Persijski tepih unosi dašak LUKSUZA u svaki dom, a OVO su pravila održavanja! (FOTO)

Prva asocijacija biti čuveni persijski tepisi, a kako i ne bi, kada su raskošni, živopisni, luksuzni i očaravajuće lepi.

1628845899_Depositphotos_8741617_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit

Ko nije poželeo da ima persijski tepih? Persijski tepih je sinonim za skupocenost, trajnost i kvalitet. Izrađuju se vekovima, a najstariji tepih ove vrste, koji se danas čuva u muzeju u Sankt Petersburgu, datira iz 5. veka p.n.e.

Pročitajte još: Moderan dom: UGAONI i KOCKASTI prozori su trend koji je došao da ostane! (FOTO)

Nezaboravna kupovina

Cena persijskog tepiha?

Cene novih persijskih tepiha variraju u zavisnosti od veličine, ali uglavnom ih ne možete pronaći ispod 1.000 evra, a neki sežu i do par hiljada evra. Moj savet je da pogledate na sajtovima gde se prodaju polovne stvari, jer često možete naleteti na lep primerak, ukoliko umete da ga prepoznate. Stazicu koja ide pored kreveta, uspela sam da nađem za 150 evra.

Pitate se zbog čega je cena vrtoglava?

Persijski tepisi se prave isključivo ručno i od prirodnih materijala. Za njihovu izradu koristi se svila, pamuk ili 100% vuna. Svilene niti su izuzetno tanke, a persijski tepisi se izrađuju ručno, od početka do kraja. Broj čvorova koje treba utkati u potku zavisi od veličine samog tepiha, a imajući na umu koliko su tanke niti svilenog konca, za izradu mogu biti potrebne i godine. Pamučni tepisi su tek za nijansu povoljniji od svilenih, koji su najskuplji. 
Ne postoje dva ista persijska tepiha, svaki je unikat. 

Najcenjeniji su tepisi iz mesta Kerman, Tabriz, Nain, Isfahan i Kashan, koji su poznati po proizvodnji persijskih tepiha.

Kako se održavaju?

Kako bi persijski tepih dugo godina zadržao svoj sjaj i kvalitet, neophodno ga je redovno i pravilno održavati. 

Persijske tepihe ne treba usisavati. Čišćenje je poželjno vršiti metlom sa mekim vlaknima.

Istresanje tepiha spada u regularne radnje koje su priprema za pranje tepiha, u cilju oslobađanja od prašine i drugih nečistoća. Međutim, sa istresanjem persijskog tepiha potreban je poseban oprez. Možete ga istresati, ali ne često i nikako na direktnoj sunčevoj svetlosti. 

Ukoliko imate fleku na tepihu, tretirajte ga isključivo hladnom vodom i budite izuzetno pažljivi! Hemijska sredstva koja koristite treba da budu namenjena isključivo za persijske tepihe, a četke treba da budu meke. Idealne su četke napravljene od konjske dlake.

Prilikom pranja možete u vodu dodati malo sirćeta, kako biste osvežili boje tepiha. Ako napravite fleku, nakon njenog uklanjanja tepih osušite fenom, ali nikako direktno. Prvo ga zaštitite tankom tkaninom, a nakon sušenja vlakna rasčešljajte prstima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.