· · Коментари: 0

Метода чишћења из 90-их година: Одузеће вам 15 минута дневно

Кућни послови су заморан задатак који одузима много времена

1658411440_pexels-karolina-grabowska-4239031.jpg
Фото: Пеxелс

Међутим, постоји техника која може смањити време чишћења на петнаест минута дневно. Откривамо шта је суштина ФлyЛадy технике која је променила животе многих људи широм света.

Морамо признати да нам је увек тешко наћи времена да организујемо чишћење у кући. Када само замислимо да морамо сложити сву гардеробу или средити ормаре у кухињи, сортирати ствари, ставити све на полице, одмах постоји жеља да све оставимо за касније. Ако не желите ни да размишљате о томе да цео викенд посветите чишћењу стана, обратите пажњу на ФлyЛадy методу (коју је још 1999. године измислила Американка Марла Сили).

Оно што ову методу чини посебном јесте чињеница да вам је потребно само 15 минута дневно.  

Прочитајте још: Шта све треба да знате ако имате БОСИЉАК У КУЋИ: Овакву енергију привлачи према фенг шуи стручњацима

Која је посебност технике ФлyЛадy?

Поента ФлyЛадy приступа је да чишћење вашег дома не мора да буде ужурбан и стресан процес. Када процес разбијете на мале дневне задатке, довођење ствари у ред вам више неће изгледати као нешто компликовано и немогуће. На пример, можете почети са чишћењем лавабоа, то ће трајати не више од 15 минута, а осећај да сте урадили нешто корисно мотивисаће вас да сутра направите следећи корак и очистите нови простор.

Зоне чишћења по методи ФлyЛадy

Поделите свој дом на пет различитих зона за ефикасно чишћење. Прву недељу у месецу посветите првој зони, одвојите 15 минута дневно да средите сво нагомилано смеће по кући. Затим идите у другу зону – кухињу и такође јој посветите целу недељу. Трећа зона је купатило. Зона четири је ваша спаваћа соба и коначно, пета зона је дневна соба. Важно је не заборавити да свакој зони посвећујете не више од 15 минута дневно.

Такође, једном недељно, покушајте да издвојите 45 минута за генерално чишћење, што може укључивати промену постељине, прање подова и мокро чишћење. Приликом чишћења важно је користити рукавице које штите кожу руку и истовремено стварају ефекат друге коже. Посебне марамице и сунђери ће помоћи да у року од 15 минута ефикасно уклоните прашину и прљавштину. На пример, за мокро чишћење боље је користити марамице које најбрже упијају влагу - целулозу или микровлакна. За огледала идеална је крпа са полиуретанским премазом. Омогућава вам да чистите стаклене површине без употребе средстава за чишћење, не оставља трагове и честице прашине.

Основни принципи чишћења у овој техници

Одмах након што се пробудите, поспремите кревет, истуширајте се, а затим очистите каду или туш.Најбржи начин је да све обришете влажном крпом, која садржи водоник пероксид и савршено дезинфикује сваку површину и много је згодније од употребе хемикалија. Када завршите са чишћењем купатила, ставите веш у машину за прање веша. Затим идите у кухињу, а ако је и овде потребно чишћење, оперите судове, припремите доручак и уживајте у јутарњим сатима.

Пре спавања оперите судоперу у кухињи до сјаја (судопера у ФлyЛадy методи је најважнија) ово место, према речима аутора технике, може бити полазна тачка за ширење реда и удобности у стану. А да бисте обезбедили чистоћу и хигијену у кухињи и у судопери, важно је да не заборавите да мењате сунђер једном недељно.

Прочитајте још: КОШТА 20 ДИНАРА, А ИМА ПРЕКО 10 НАМЕНА: Магични састојак користан за све - од кухиње до козметике

Доведите ствари у ред на оним местима у кући којима је потребан свакодневни "надзор". На пример, то може бити ваше радно место, које је сваки дан натрпано бројним шољицама кафе, документима, папирићима. Средите ове „вруће тачке” сваког дана и издвојите само пет минута, а онда не морате да трошите неколико сати викендом да средите нагомилан хаос. Почните да водите посебан дневник за бележење недељних планова и рутинских послова по кући. На истом месту направите списак производа за куповину и мени за недељу. Прегледајте своје белешке свако вече и направите листе обавеза за следећи дан.

Тешко нам је свима да издвојимо време за чишћење куће, али вреди покушати свесније приступити овом процесу и научити како правилно распоредити кућне послове, а онда рутина више неће изгледати тако оптерећујућа, а ви ћете имати више времена за себе и своје најмилије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.