Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Припремите свој дом за ЗИМУ: 11 ствари које обавезно треба да урадите

Све што треба да урадите да би ваш дом био уредан, топао и комфоран у хладним данима

1699279910_Foto-Shutterstock-zima.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Зима ускоро стиже, што значи да је потребно да урадимо и очистимо одређене ставри у домукако бисмо га претворили у топли кутак за ушушкавање током хладних зимских дана. Да би се ваш дом осећао чисто и удобно, време је да навучете рукавице за чишћење и одрадите одређене задатке.

Од брисања прашине са тепиха до дубинског чишћења завеса, добра рутина зимског чишћења је неопходна. Ево којих 11 ствари треба да урадите/очистите у кући пре зиме:

1. Очистите радијаторе

Иако многи од нас имају укључено грејање да би се загрејали, од виталног је значаја да своје радијаторе темељно очистите како бисте уклонили сву скривену прашину. Чишћење ваших радијатора је такође важно како би се омогућило да топлота правилно циркулише. Да ли сте претпоставили да прашина заробљена у радијатору може смањити снагу грејања до 30 процената? Згодан трик је да користите влажну крпу и неко средство за чишћење на бази сирћета да обришете радијатор. После тога, обавезно га осушите и уживајте у топлом, удобном дому.

2. Орман

Лако је акумулирати много ствари током године и велике су шансе да постоји пристојна количина ствари које вам више нису потребне, а које зстварају неред и скупљају прашину. Дакле, започните свој зимски режим чишћења немилосрдним чишћењем. Одвојите три различите кутије или торбе да бисте организовали одећу које ћете бацати у смеће, поклонити и планирати да продате. Подесите тајмер на пола сата или чак 15 минута, и бићете изненађени колико тога можете да се ослободите у малим временским интервалима.

3. Не заборавите прозоре

Мрље и пруге се лако могу видети на прозорима, посебно када сија зимска сунчева светлост. Очистите их добро влажном крпом. Прво очистите оквир, уклањајући паучину или прашину. Затим очистите прозор (можете користити средство за сјај стакла без мрља). Осушите све кухињском крпом како бисте избегли мрље од воде.

4. Проверите свој камин/шпорет/пећ

Не постоји ништа боље од камина који пуцкета да загреје собу током хладног зимског дана, али важно је да прво проверите мере безбедности. Током летњих месеци, прљавштина (а понекад и радознале животиње) се могу сакрити у димњацима, па их добро очистите пре паљења.

5. Скините прашину са својих тепиха

Ако се не чисте редовно, у теписима може бити прашина, прљавштина, бактерије и длаке кућних љубимаца. Да бисте заиста могли да уживате у топлом и меком осећају под ногама зими, обавезно добро очистите своје тепихе. Веће тепихе или простирке треба протрести на отвореном преко ограде најмање два до четири пута годишње.

6. Очистите завесе и ролетне

Иако нису нужно видљиве, завесе задржавају све, од полена до саобраћајних испарења. Требало би да покушате да чистите завесе најмање два пута годишње у машини за прање веша. Окачите завесе када су још мокре. На овај начин се не гужвају.

7. Пазите на скривене клице

Од даљинских управљача до ручки на вратима и лаптопа, не заборавите да очистите подручја у којима се потенцијално налазе бактерије. Често места на којима заборавимо да очистимо, дуготрајни вируси могу да преживе неколико недеља на таквим објектима. Користите дезинфекционо средство или раствор за чишћење на бази сирћета да бисте их одржали чистима.

8. Оперите ћебад и јастуке

Волите да се опустите уз меко ћебе? Не заборавите да их и оперете! Само их ставите у машину за веш. Увек перите јоргане и јастуке одвојено на 40 до 60 степени Целзијуса, у зависности од производа. Додатни савет: додајте тениску лоптицу како бисте били сигурни да се перје не лепи.

9. Подови

Од плочица у ходнику до ламината, дубинско чишћење подова ће уклонити прљавштину, прљавштину и трагове огреботина које се временом накупљају. Прво, усисајте,а затим користите крпу или парни чистач да уклоните све скривене трагове. Обавезно проверите шта је погодно за ваш под, јер нека средства могу оштетити неки дрвени под.

10. Очистите фрижидер

Почните тако што ћете сву храну из фрижидера испразнити. Затим оперите и исперите фиоке, врата и полице фрижидера млаком водом са сапуном. Не заборавите на подножје вашег фрижидера, које може постати плодно тло за накупљање мрвица и остатака. Пошто је све из вашег фрижидера, савршено је време да преберете све тегле, сосове и храну која вам више није потребна. Погледајте шта се може бацити, а шта можете користити.

Када очистите унутрашњост, вратите предмете на одговарајући начин. Стручњаци препоручују да чистимо фрижидер четири пута годишње. Савет: очистите га пре него што одете у набавку и напуните га намирницама.

11. Дајте својим огледалима мало љубави

Желите да ваша огледала блистају? Иако постоји много добрих средстава за чишћење стакла за куповину, можете направити сопствени спреј без мрља користећи лимунов сок или сирће. Једноставно помешајте жељени састојак са водом у бочици са распршивачем, прскајте на огледало и обришите крпом од микровлакана. Имаћете светлуцава огледала за кратко време!

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas