· · Коментари: 0
САВЕТИ

Склони сте АЛЕРГИЈАМА? Овако треба да чистите дом

Проблеми са алергијама ширег спектра постају болест савременог доба.

1608895524_Depositphotos_69527025_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Све више људи пати од проблема које изазивају алергени у ваздуху, а добар део њих се погоршава са доласком хладнијег времана и већим боравком у затвореном простору. Грејна тела у простру подижу прашину која је један од главних изазивача алергија. Независно од тога да ли сами или неко у вашој породици пати од алергија, постоје начини да правилним поступком чишћења свог дома уклоните алергене и смањите иритације.

Редовно недељно чишћење је важан део плана елиминације алергена. Међутим чак и сам поступак чишћења може изазвати алергијску реакцију јер се прашина подиже. У том погледу ако сте сами алергични на прашину ношење заштитне маске је пожељно током усисавања и брисања прашине.

Прочитајте још: Грешке које у уређењу дома треба да избегавате: Поштујте правило да је мање више

САВЕТИ ЗА ЧИШЋЕЊЕ:

КОРИСТИТЕ УСИСИВАЧ НА ВОДУ

Фото: Депозит

Класични усисивачи са било врећицама за једнократну употребу или са опцијом пражњења, с једне стране усисавају прашину док је с друге у мањем обиму избацују назад путем ваздуха у задњем делу. Ово је попут зачараног круга у ком покушавате да видите ваздух услед ковитлаца прашине. Усисивачи на воду с друге стране филтрирају прашину задржавајући је у води и с друге стране избацују чист ваздух.

УПОТРЕБЉАВАЈТЕ КРПЕ ОД МИКРОФИБЕР ВЛАКАНА

Микрофибер влакна привлаче прашину много боље од памучних крпа за чишћење. У том погледу важно је да са свих површина у свом стану бришете редовно површину са оваквим крпама. Такође ово важи и за подове које је битно на дневној бази брисати џогерима од микрофибер влакана.

Прочитајте још: Ова боја новогодишње декорације доноси НЕРВОЗУ у кућу! Ево која правила ФЕНГ ШУЈИ морате поштовати

КОРИСТИТЕ МАРАМИЦЕ ЗА ЈЕДНОКРАТНУ УПОТРЕБУ

Како би максимално елиминисали прашину у свом окружењу и спречили алергијске реакције, користите марамице за једнократну употребу како би површине у свом дому учинили чистим. Ове марамице су специјално направљене да сакупљају прашину стварајући статичко лепљење.

Фото: Депозит

БИРАЈТЕ ПРОИЗВОДЕ ЗА ЧИШЋЕЊЕ БЕЗ МИРИСА

Осим што прашина изазива алергије и велики број мириса које имају средстава за чишћење може да изазове алергије. У том погледу при прању површина у свом дому одаберите оне без интензивног мириса. На полеђини средстава за чишћење избегавајте оне на којима пише – амонијак, формалдехид, натријум хипохлорат, натријум лаурил сулфат. Уместо њих коростите бело сирће, соду бикарбону и лимунов сок.

Прочитајте још: Мислите да је превише нападна? Ево зашто морате унети НАРАНЏАСТУ боју у ентеријер

КОНТРОЛИШИТЕ СОБНУ ТЕМПЕРАТУРУ И ВЛАЖНОСТ

Гриње и споре плесни воле топлоту и влагу. Одржавање температуре између 20 – 22 степена и нивоа влажности до 50 % смањује њихов раст у затвореним просторијама.

МЕЊАЈТЕ РЕДОВНО ПОСТЕЉИНУ У СПАВАЋОЈ СОБИ

Будући да у просеку 8х проводите у спаваћој соби окружени меким површинама на којима се таложи прашина, неопходно је да постељину мењате на недељном нивоу. Чаршафе, јастучнице и навлаке за јоргане потребно је прати једном недељно, док је чебад и јоргане препоручљиво прати једном месечно.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Ако желите БЛАГОСТАЊЕ у дому, ове ствари морате унети и кућу пре БОЖИЋНИХ ПРАЗНИКА

ТЕМЕЉНО ЧИСТИТЕ КУПАТИЛО

Најопаснији алергени у купатилу су плесни и буђ. Њихов раст можете заиставити водоник-пероксидом, избељивачем или комерцијалним средствима за чишћење. Како би спечили раст и ширење плесни пожељно је да имате вентилатор у купатилу који је укључен за време туширања и рада машине за сушење веша.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.