Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
деца

Да ли се и ваше дете ПЛАШИ МРАКА? Пет начина да решите овај проблем

Деца се врло често боре са спавањем због кошмара и ружних снова. Ма колико родитељли покушали да умире дете и увере га да је све то само машта, дечја имагинација ипак побеђује. Не могу да спавају и боре се са страховима.

1637510710_shutterstock_1388937995.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Шта када се дете плаши марака?

Мама Лили, која се са стручне стране бави дечјим сном, издвојила је неколико савета за родитеље чија се деца плаше мрака. "Није уопште ретко да дете, нарочито у периоду између треће и шесте године, почне да се паши мрака и има кошмаре. То се дешава јер тада расту когнитивне способности, а самим тим и имагинација", наглашава она.

1. "Обезбеђење док спава"

Најважније је да дете када крене на спавање осећа сигурност. У томе може помоћи велика плишана играчка, рецимо. Покушајте дете да уверите да има ко да га чува. "Меда је увек ту да те штити. Он све прати и ништа лоше не може да се деси поред њега", можете рећи детету.

2. Научите их да имају контролу

Најбоља борба са страхом јесте онда када схватимо да имамо контролу. Зато треба дете да научимо да има контролу и да може да се само избори са страхом. Ставите лампу поред њега, научите га да, када се уплаши, увек може да упали светло и тако победи мрак. "Некада се наша машта игра са нама када не можемо да видимо, зато када упалиш светло, видећеш да је све у реду."

Прочитајте још: Питања уз која можете боље да упознате дете: Одговори откривају много

3. Чувајте се сенки

Иако лампа може помоћи, због тог светла могу настати страшне сенке које плаше дете. Покушајте то да спречите, па склоните предмете који бацају сенку. Седите на дететов кревет, упалите лампу и осмотрите шта све може да уплаши дете.

4. Причајте са дететом

Ако су ноћне море честе и дете се због тога буди ујутру, пустите га да вам исприча све. Може вам испричаи или чак нацртати то што се десило. Онда га замолите да промени причу и направи је онаквом какву би оно волело. Рецимо, питајте дете шта би се десило да се изненада појави Супермен који ће га спасити. На овај начин помажете детету да креира нову причу која има леп крај. Што га више подстичете да мења причу на позитивну страну, тако ће и дете полако почети да сања лепше снове.

Прочитајте још: Шта ћерке науче од мајки? Четити важне ствари о животу

5. Избегавајте страшне слике, филмове, приче

Деца посматрају све око себе, а некада оно што у дану виде може имати велики утицај на њих, нарочито када падне мрак. Деца много интензивније реагују на оно што су видели него на оно што су чули, сматра Лили.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas