Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Детету не говорите ТРИ ЗАБРАЊЕНЕ речи ако желите да га мотивишете

Деца која верују у себе имају већу шансу да буду задовољна и остварена касније у животу а важна улога у томе припада родитељима.

1598692835_Depositphotos_373827428_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Научите да похвалите своје дете али будите умерени са комплиментима јер речи имају невероватну моћ. Будите, пре свега, реални, зато што фразе немају исти ефекат као истинска похвала.

Рецимо, када ваше дете добије петицу у школи или награду на такмичењу, можда вам неће бити лако да обуздате одушевљење али претерано исказивање среће, попут "фантастично си то урадио" или "невероватно си паметан", може негативно утицати на њега, сматра клинички психолог Николас Вестерс.

Прочитајте још: Да ли треба ШПИЈУНИРАТИ децу? Обавезно! И то на ОВАЈ НАЧИН, да вас НЕ УХВАТЕ

- Деци с ниским самопоуздањем такве изјаве стварају додатни притисак, па се може десити да следећи пут избегавају задатке ако им се учини да су превише захтевним - каже Вестерс.

Када добије петицу, не говорите детету "тако си паметан!" Похвалите рад.

Није добро ако говорите детету: "Најбољи си, најпаметнији или најлепши", било да јер реч о несигурном малишану или оном са вишком самопоуздања. Схватиће то као поруку да вреде само ако испуне нечија очекивања. Много је боље похвалити њихов труд јер им тако не постављате нереална очекивања.

Стручњаци сматрају да није исто ако детету кажете да је нешто добро урадио или да је геније. Похвала подстиче самоувереност, да увек треба да се труди без обзира на резултат и не ствара му лажну слику.

Прочитајте још: ПСИХОЛОЗИ ТВРДЕ: Сада су многи РОДИТЕЉИ добили прилику да УПОЗНАЈУ своју децу

Похвала треба да мотивише децу, лако је приметити њихово лоше понашање, потрудите се да приметите оно добро што ураде. Малишанима ће бити драго ако похвалите њихове другове, односно ако искажете поверење у њихов одабир пријатеља али само ако сте потпуно искрени.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas