· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Da li treba ŠPIJUNIRATI decu? Obavezno! I to na OVAJ NAČIN, da vas NE UHVATE

Mnogi roditelji prisluškuju dete, pretražuju mu sobu, proveravaju sobu...

1597651372_Spijuniranj.jpg
Foto: Piksabej

Gde je granica između zaštite deteta i njegove privatnosti? Čitanje poruka, preturanje po stvarima, proveravanje informacija sa prijateljima, dete tumači kao nepoverenje, a ne kao zabrinutost!

Pročitajte još: Imamo IDEALNO mesto za letovanje, SVE UKLJUČENO, a uz jedan USLOV - dobijate POPUST (FOTO)

Špijunirajte Foto: Piksabej

Poštujte detetovu privatnost i dajte mu do znanja da ste uvek tu ako ima problem. Međutim, morate znati kako se ponaša u virtuelnom svetu.

Ako krije telefon od vas već treba da se zabrinete.

Ukoliko dete u vašem prisustvu krije telefon, ide u drugu sobu kada šalje i čita poruke, ne dozvoljava vam da mu vidite profil i blokira vas - treba da se zabrinete. Morate naći način da doznate šta radi na internetu.

Svakid rugi roditelj redovno špijunira dete!

Šest od deset roditelja čita poruke svoje dece na društvenim mrežama, pokazala je studija koja je obuhvatila 2.000 roditelja. Od njih 60 odsto je priznalo da špijunira decu. Dakle, kad god vam se ukaže prilika proverite šta piše i šta gleda na internetu.  Deca nekada i nesvesno postavljaju postove koje ne bi smeli, recimo, političke izjave i slično.

Pročitajte još:  RODITELJI ovo PRAVILO morate da znate, sačuvaće vašu DECU od opasnosti današnjice

Kako da vas ne uhvati?
Najvažnije je da vas ne uhvati. Važno je da otkrijete šifru koja otključava telefon, a to treba doznati još dok mu kupujte aparat. Onda je lako - dok se kupa ili kada mu "uhapsite" telefon pregledajte sve, ali u istoriji nikako nove poruke, jer će vas uhvatiti.

Veoma je važno da dete naučite kako da se ponaša u virtuelnom svetu, da zna da ne sme da objavljuje svoje slike i lokaciju na kojoj se nalazi. Dogovorite pravila koliko sati može da provodi sa telefonom i igricama.

Redovno upoznajte društvo sa kojim se druži, a menja se godinama.

Ipak, pored bliskosti sa detetom najvažnije je da poznajete njegovo društvo - sa kim ide u školu, na trening, sa kim se šeta po kraju. Društvo se sa godinama menja, pa budite u toku. Naučite dete da vas redovno obaveštava gde ide, sa kim i kada će se vratiti i neće biti razloga za brigu.

Nikako pre 12. godine
Deca ne bi smela da imaju profil na društvenim mrežama pre 12. godine, jer nisu zrela.

Pročitajte još: Istraživanje pokazalo: LENJI RODITELJI puštaju decu da igraju IGRICE

Stručnjaci upozoravaju da kada dete otkrije da ga roditelji stalno proveravaju to može da ga povredi i ugrozi odnos sa njim. Što više razgovora i zajedničkih aktivnosti dovešće do toga da vam se dete poverava i otvoreno iznosi svoje mišljenje, osećanja i želje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.